Voormalig raadhuis, silo's en molen in oranje licht

Deel deze pagina
Het voormalige raadhuis in Halfweg, de nabijgelegen silo’s van SugarCity én molen De Eersteling in Hoofddorp. Dat zijn de drie prominente Haarlemmermeerse gebouwen die vanaf dinsdag 3 december in de kleur oranje worden verlicht.

Orange The World 

Dat is, het weekeinde niet meegerekend, drie dagen nadat de gemeenteraad unaniem de motie omarmde waarin wordt gepleit voor deelname door Haarlemmermeer aan Orange the World, een internationale campagne van de Verenigde Naties, gericht tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Meedoen betekent het in oranje licht laten baden van prominente gebouwen.
Drie dagen lijkt snel maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de campagne al op de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is begonnen en dat was op 25 november. De campagne duurt nog tot 10 december dus Haarlemmermeer kan nog een volle week meedoen.

De silo's in Halfweg kleuren oranje

De silo's van SugarCity kleuren oranje. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Voortvarend

De initiatiefnemer van de motie, D66-raadslid Charlotte van der Meij, toont zich enthousiast over wat zij zelf “een voortvarend optreden” noemt. Wel rekent ze erop dat in volgende jaren Haarlemmermeer met minder improvisaties en vooral ook tijdig deelneemt met het oranje aanlichten van prominente gebouwen. 
Waarom eigenlijk oranje? Sahar, woordvoerder van UN Women: “Oranje staat voor de dagenraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van landmarks een onderdeel van 'Orange the World'. In dat jaar deden bijvoorbeeld Time Square, de Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee. Inmiddels worden landmarks oranje uitgelicht en vinden activiteiten plaats in meer dan 100 landen.”

Bijzondere werkdag

Terug naar Hoofddorp. Dat was afgelopen vrijdag voor de gemeentelijke specialist openbare verlichting Patrick Wever een beetje onverwacht toch een bijzondere werkdag. Hij kreeg donderdagavond tijdens de raadsvergadering al de motie opgestuurd. Of hij de Haarlemmermeerse mogelijkheden om mee te doen met Orange the World wilde onderzoeken. Een telefoontje met ‘de leverancier van specials’ maakte duidelijk dat even snel een paar schijnwerpers huren kansloos is. “Die zijn duur maar bovendien niet leverbaar op zo’n korte termijn.”
Patrick Wever is met eigen ogen gaan kijken bij het al in de raadsvergadering genoemde voormalige raadhuis in Halfweg. Dat wordt al aangelicht vanuit zeven lichtpunten in de grond. “Met oranje folie eroverheen kunnen we het gebouw mee laten doen met Orange the World”, constateerde de praktisch ingestelde ambtenaar, die onmiddellijk bestellingen plaatste. “Dit is snel uitvoerbaar en betaalbaar.” 

Silo’s

Hij is ook een kijkje gaan nemen bij het Oude Raadhuis in Hoofddorp maar dat is niet aangelicht en daar is dus ook de truc met folie kansloos. Maar molen de Eersteling, reeds voorzien van ledlampjes, aan de westkant van de Hoofdweg, is een uitstekend initiatief vinden Patrick Wever én wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke leefomgeving) én initiatiefnemer Charlotte van der Meij.

Met nog een mailtje richting de Cobraspen Groep, die het Sugar City terrein in Halfweg opnieuw ontwikkelt, regelde de specialist openbare verlichting een prachtige kers op de taart. De ontwikkelaar deed met de twee silo’s op eigen initiatief al mee om aandacht te vragen voor de campagne “met onze beeldbepalende iconen”. Op verzoek van Patrick Wever heeft de Cobraspen Groep het programma aangepast zodat de kleur oranje nu continu brandt en niet meer oplicht en weer dooft. “We zullen het zo laten tot 10 december”, luidt de toezegging.

Mooi dat nu meteen een ondernemer meedoet, vindt eerdergenoemd drietal. Patrick Wever heeft ook een voornemen. “Misschien dat we twee of drie schijnwerpers moeten aanschaffen. Dan kunnen we de boel professioneler aanpakken en hoeven we niet meer te improviseren. Dan kunnen we ook andere gebouwen erbij doen. Maar voor nu vind ik het mooi dat zo’n snelle actie toch behoorlijk veel oplevert.”
 

Gepubliceerd op: 
3 dec 2019