Voor wortelopdruk bestaat geen ei van Columbus

Hobbelen op de fiets, met je wiel in een gleuf tussen de tegels blijven steken of struikelen tijdens een wandeling. Vaak krijgen de stratenmakers de schuld. De echte boosdoener, de boom, staat echter zwijgend naast je. En die kan er óók niets aan doen, want die moet net als jij drinken en ademhalen om te kunnen leven.

Een definitieve oplossing voor elke plek in Haarlemmermeer waar zich wortelopdruk voordoet, is er niet. “Ja, alle bomen verwijderen”, zegt een ambtenaar van het cluster Beheer en Onderhoud. Maar dat bedoelt hij gekscherend, want zo’n kaalslag is niet realistisch en ook hoogst ongewenst.

En dus wordt het probleem op verschillende manieren opgelost, afhankelijk van de situatie. De ervaring is echter dat de boomwortels na verloop van tijd toch weer de tegels op straat, op de stoep of op het fietspad omhoog drukken. Zelfs betonplaten houden wortelopdruk niet tegen. De wortelopdruk komt dus eigenlijk altijd terug van nooit helemaal weg geweest, want boomwortels groeien, zeker in droge tijden, naar boven, op zoek naar water en zuurstof.

Rood betonnen fietspad met scheuren bij de voet van een boom

Scheuren in het fietspad door wortelopdruk. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Recht leggen

“Wij zullen ons erbij moeten neerleggen dat we op een aantal plekken regelmatig de tegels weer moeten recht leggen en vooral ook tegen elkaar aan. Want die spleten ertussen zijn, in combinatie met die hobbels, best vervelend en soms ook gevaarlijk”, is de conclusie. Een actueel voorbeeld is het fietspad langs de Kalslagerring in Nieuw-Vennep, waar platanen van 40 tot 50 jaar met een doorsnede van ruim een meter staan. Grote delen van het fietspad zijn opnieuw betegeld. Ook zijn zogenoemde wortelschermen aangebracht die de groei in gewenste banen moeten leiden. Voor het overgrote deel ligt alles er nog netjes bij, maar op sommige plekken groeit de ruimte tussen de tegels alweer.

Hoogteverschillen

De vraag van wethouder Marjolein Steffens-van de Water, verantwoordelijk voor de fysieke leefomgeving, om een permanente oplossing, wordt beantwoord met: we zouden dolgraag willen maar dat lukt niet. Niet alleen in Haarlemmermeer, in heel het land is hier geen ei van Columbus voor gevonden.  Neem betonplaten. Die zijn uitgeprobeerd aan de Leenderbos en de Edelenburg. Maar toch is ook hier is toch weer sprake van grote opdruk en hoogteverschillen. Oorzaak: boomwortels.

Zandbed

Het omhoogbrengen van het gehele zandbed waarop de tegels liggen dan maar? Los van de hoge kosten van zo’n ingreep duwen de boomwortels na verloop van tijd het hele zaakje toch weer omhoog, op zoek naar het water onder de tegels. Bovendien sluit zo’n verhoogd zandbed niet meer aan op voetpaden en dorpels bij woningen door de ontstane hoogteverschillen van enkele tientallen centimeters. “Die zijn net zo gevaarlijk als door wortels opgedrukte straattegels.”

Stoep met bij een boom losliggende en omhoogkomende straattegels

Boomwortels drukken de stoeptegels omhoog. Foto: Shutterstock

300 euro per boom

Die hoge kosten zijn ook het probleem van een techniek waarbij diepe gaten rondom de boom worden gemaakt die de wortels stimuleren juist dieper de grond in te gaan. “Dat kost 300 euro per boom. En alleen al langs de Kalslagerring staan er zo’n 250. Denk ook eens aan wegen zoals Noorderdreef en Westerdreef. Je praat dus al gauw over een bedrag van vele honderden duizenden euro’s.”

Struikelpartijen

De slotsom is dan ook, beaamt wethouder Marjolein Steffens, dat vaker kleine reparaties moeten worden uitgevoerd:

“Dat moeten we accepteren. We moeten er namelijk wel wat aan blijven doen want ik wil niet dat scholieren door wortelopdruk op het fietspad in de auto’s van hun ouders naar school worden gereden in plaats dat ze zelf komen fietsen. Of dat ommetjes in struikelpartijen ontaarden.”

Ze moedigt tot slot aan door wortelopdruk slecht geworden bestrating te melden via de website van de gemeente.

13 jan 2022