Voedselbank Haarlemmermeer kampt met voedseltekort

Deel deze pagina
In Haarlemmermeer zijn ruim 300 huishoudens afhankelijk van voedselnoodpakketten van de voedselbank. Nu kampt Voedselbank Haarlemmermeer met een tekort aan voedingsmiddelen. Een schrijnende situatie, waardoor de voedselbank noodgedwongen de financiële reserves aan moet spreken om zelf levensmiddelen te kopen.

Gebrek

Door de coronacrisis is een groot gebrek aan houdbare en verse levensmiddelen ontstaan. Waar de coronacrisis in het beginstadium veel verse waren opleverde van horecabedrijven die half maart hun deuren moesten sluiten, ontstond er aansluitend vooral een tekort aan houdbare levensmiddelen door hamstergedrag van consumenten. Tegelijkertijd stopten supermarkten met inzamelingsacties voor de voedselbanken. Dit leidde tot een groot gebrek aan zowel houdbare als verse levensmiddelen. Voorzitter van Voedselbank Haarlemmermeer Hans de Bats:

De situatie is vooral schrijnend wat betreft de langer houdbare producten. Het gaat om producten zoals rijst, blikgroenten, koffie en schoonmaakmiddelen. Sinds de coronacrisis hebben we wel pakketten uitgedeeld, maar we hebben niet kunnen inzamelen. Er kwamen gelukkig wel goederen binnen, maar vooral de winkelinzamelingen hebben we over moeten slaan.

Vrijwilligers aan de slag bij de voedselbank

Vrijwilligers van de voedselbank aan het werk. Foto: Jur Engelchor

Wedstrijd

Voor de 135 vrijwilligers van de voedselbank is het een wekelijkse wedstrijd die op zaterdag begint. De Bats: “Op zaterdag begint de voorbereiding voor het uitdelen op vrijdag. De inhoud van het pakket dat we uitdelen moet goed zijn. Nu ontbreken er bepaalde productgroepen die we dus zelf bij moeten kopen. We kunnen natuurlijk zeggen; ‘Dan doen we het zonder die producten’, maar we moeten zo veel als mogelijk organiseren dat het een pakket blijft waar de gezinnen die een beroep op ons doen een deel van de week mee kunnen invullen.”

Volhouden

Hoe lang Voedselbank Haarlemmermeer het nog volhoudt? Voorzitter Hans de Bats: “Dat redden we gelukkig nog wel even. Maar wij weten natuurlijk niet hoe lang deze situatie nog aanhoudt.” 

Hoop

De hoop is nu gevestigd op overschotten bij bedrijven, inzamelingen bij supermarkten, maar ook op particuliere voedselinzamelingen. “Mensen, die door de coronacrisis hun baan kwijtraken, moeten geen schuld opbouwen voor eten”, zegt voorzitter van Voedselbank Haarlemmermeer Hans de Bats. “Ik vraag dan ook met klem om voedingsmiddelen niet te vernietigen, maar aan de voedselbank te doneren.”

Doneren

Toeleveranciers spelen de belangrijkste rol in deze noodhulp door hun grote of kleine voorraden aan voedingsmiddelen niet te laten vernietigen, maar te doneren aan de voedselbank. Wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen):

Ook ik doe een dringende oproep aan bedrijven en inwoners om voedsel te doneren. Laatst mocht ik een vrijdagochtend meehelpen met het uitdelen van de pakketten en heb ik veel gesprekken met gebruikers kunnen voeren over hun, vaak schrijnende, situatie. Voor deze huishoudens is de hulp van de Voedselbank echt noodzaak. Ik hoop dus dat mensen bereid zijn te helpen.

Aanmelden van voedseldonaties kan via de website van Voedselbank Haarlemmermeer. Voedselbank Haarlemmermeer kan de voorraden zelf ophalen en volgens de wettelijke richtlijnen voor voedselveiligheid opslaan, koelen, invriezen en uitreiken.

Gepubliceerd op: 
20 jul 2020