‘Vlog, teken of rap renovatie van het fort’

Deel deze pagina
De jeugd van Hoofddorp de geschiedenis op het fort laten beleven. Dat zou toch geweldig zijn?! Deze gedachte kwam zes jaar geleden op in het hoofd van cultuurondernemer Femme Hammer. Regelmatig fietste zij langs het fort in het centrum van Hoofddorp en zag een schat die moest worden blootgelegd. “Juist omdat Haarlemmermeer niet veel cultureel historisch erfgoed heeft. Ook kennen weinig mensen het monument. Simpelweg omdat het niet geopend is voor publiek.”

Anno 2018 is Femme haar drijfveer ongewijzigd. Verschil is dat ze niet langer alleen staat. Een grote groep mensen, ondernemers en instanties geloven ook in haar droom. Donderdag 8 november werd het officiële startsein gegeven voor de herbestemming van het fort aan de Hoofdweg in Hoofddorp.

“Door de geopende deuren het terrein oplopen, gaf écht een première gevoel!”

Nadat in 2012 de Stichting ‘Fort van Hoofddorp’ werd opgericht, is veel denk- en planwerk verricht.

“Praktische zaken in kaart brengen, kost veel tijd. Net als de talloze overleggen met verschillende partijen en gemeentelijke procedures die moesten worden doorlopen. Dat het is gelukt de inspiratie te houden om deze plek nieuw leven in te blazen, zegt iets over de lange adem van alle betrokkenen.” 

Femme Hammer bij Fort Hoofddorp

Femme Hammer wil jongeren betrekken bij de geschiedenis van het fort bij Hoofddorp. Foto: Jur Engelchor
 

Start renovatie 

Inmiddels zijn de renovatiewerkzaamheden aan het fort gestart.

“De vervuilde dakbedekking wordt verwijderd, net als het binnenwerk. Het hele monument wordt gerenoveerd en toegankelijk gemaakt. Ook worden een nieuwe brug, toegangshek, aanlegsteiger en een klein openluchttheater toegevoegd.”

Streven is dat het casco volgend jaar zomer klaar is.

“Het fort verandert in een stadspark met ruimte voor horeca, culturele activiteiten en werkplekken. Bezoekers kunnen straks terecht in het restaurant of op het terras, wandelen over het fortpad en door de wilde tuin, openluchtvoorstellingen bijwonen en andere culturele activiteiten beleven.” 

Maak zelf geschiedenis 

Niet alleen wil Femme de geschiedenis teruggeven aan de jeugd. Ook wil ze jongeren deel laten uitmaken van die geschiedenis.

“Tien creatieve, ondernemende jongeren kunnen op hun eigen manier de renovatie vastleggen. Het project start in december. Elke jongere kiest een vaste plek van waaruit hij of zij de ontwikkeling van het fort een jaar lang volgt. Dat hoeft niet per se een plek op het fortterrein te zijn. Het kan ook vanuit een slaapkamerraam dat uitkijkt op het fort of vanaf het fietspad. De manier waarop staat jongeren vrij: vlog, blog, film, fotografeer, teken, rap, alles kan!”

Zo maken zij de transformatie van het fort zichtbaar, hoorbaar en tastbaar voor het publiek. Meer informatie staat vanaf 30 november op fortvanhoofddorp.nl.

Concept Fort Hoofddorp

"Het fort verandert in een stadspark met ruimte voor horeca, culturele activiteiten en werkplekken." Beeld: Serge Schoemaker Architects / Folkert Sevenster
Gepubliceerd op: 
27 nov 2018