Vliegerweide wordt bloemrijk, groen en sportief recreatiegebied

Midden in recreatiegebied Venneperhout bij Nieuw-Vennep ligt een gemeentelijk weiland dat in de volksmond de ‘Vliegerweide’ wordt genoemd. Het weiland wordt nu voornamelijk gebruikt door wandelaars met honden. De gemeente wil dat dit gebied door meer mensen gebruikt kan worden. Daarom is een plan gemaakt voor een nieuwe inrichting van de Vliegerweide.

Inwoners van Nieuw-Vennep en Lisserbroek moeten de Vliegerweide kunnen blijven gebruiken voor wandelen, fietsen en de hond uit laten. Maar het gebied moet straks ook geschikt zijn voor het zo nu en dan houden van kleinere evenementen.

Vlinderparkstrook

De vliegerweide is een open gebied en dat blijft zo. Om de grasvelden heen komen bloemrijke gras stroken. Ook komen er twee lage heuvels. De bestaande sloot wordt breder gemaakt en langs het water komen bomen, heesters, en kruiden die vlinders en bijen trekken: de Vlinderparkstrook. Drie hoge wandelbruggetjes over de sloot zorgen ervoor dat wandelaars de sloot kunnen oversteken.

De twee lage heuvels worden beplant met verspreid staande bomen. Het worden glooiende heuvels die op de hoogste punten maximaal één meter 35 hoog zijn. De sloot en de lage heuvels zullen de Vliegerweide opdelen in vier grote speelweiden. Die speelweiden worden vlak gemaakt en krijgen drainage. Het gras wordt daar regelmatig gemaaid zodat het intensiever gebruikt kan worden als sport- en spelgebied. Op twee plekken in de Vliegerweide komen fruitbomen.

Rondje wandelen, spelen en sporten

Het wordt mogelijk om een “rondje” te wandelen op de Vliegerweide. Er komen half-verharde wandelpaden die ook aansluiten op die in de Venneperhout. Verder komen er enkele speel- en sportattributen en straatmeubilair zoals banken en afvalbakken. Bij de inrichting wordt rekening gehouden met het gebruik van de Vliegerweide als losloopgebied voor honden.

Het plan voor de Vliegerweide wordt gedeeld met bewonersorganisaties in Nieuw-Vennep, omwonenden, Stichting Jeugdland en Staatsbosbeheer. Hun reacties kunnen nog in het plan worden verwerkt. Met de Vliegerweide krijgt Haarlemmermeer er ongeveer 9,5 hectare recreatief groen bij. Dit extra recreatieve groen is hard nodig omdat het aantal inwoners in en rond Nieuw-Vennep is gegroeid en de komende jaren verder zal toenemen. Het is de bedoeling dat de aanleg van de Vliegerweide aan het einde van het komende voorjaar van start gaat.

23 dec 2019