Verwijdering grafstenen op De Wilgenhof

Deel deze pagina
Op begraafplaats De Wilgenhof, aan de Hoofdweg, nabij de Polderbaan, staan bovengrondse ruimingen van 173 graven op het programma. Het gaat om de verwijdering van grafstenen op zogenoemde afstandsgraven. Dat zijn graven waarvoor rechthebbenden geen grafrechten meer betalen.

Deze nabestaanden zijn hierover al enige tijd geleden geïnformeerd. Op mededelingenborden op De Wilgenhof wordt ook informatie verstrekt over de ruiming, die medio april begint en naar verwachting twee weken in beslag neemt.  

Informatie over het ruimen voor bezoekers van De Wilgenhof

Informatie over het verwijderen van de grafstenen voor bezoekers van De Wilgenhof. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Gras

Op dit moment betalen rechthebbenden grafrechten voor nog zo’n 700 graven op De Wilgenhof. Ook voor hen is de bovengrondse ruiming relevante informatie. De aanblik van de begraafplaats verandert en dit kan gevoelig liggen. Om die reden mag het ruimen geen verrassing zijn. Het is de bedoeling om als de grafstenen zijn verwijderd gras in te zaaien. Zo ontstaan er groene velden die de gemeente Haarlemmermeer blijft onderhouden. Het is niet voor het eerst dat op De Wilgenhof bovengrondse ruimingen worden verricht. Zo’n zes jaar geleden gebeurde dat ook al eens. Toen ging het om ruim 700 graven.

Bijzonder

De Wilgenhof is een bijzondere begraafplaats in de gemeente Haarlemmermeer. Niet alleen omdat er veel bekende Haarlemmermeerders hun laatste rustplaats hebben gevonden maar ook vanwege de nabijheid van de Polderbaan. De gemeente heeft in het verleden in verband met de aanleg hiervan afspraken gemaakt met het Rijk over sluiting van deze begraafplaats. Eén van de gevolgen is dat er geen nieuwe graven bij komen. Wel zijn bijzettingen in bestaande graven mogelijk, mits, uiteraard, de rechthebbenden grafrechten betalen. Na de sluiting kan de begraafplaats gewoon bezocht blijven worden.

De gemeente Haarlemmermeer is destijds voor de noodgedwongen sluiting van De Wilgenhof gecompenseerd door het Rijk. Dat geld is ingezet om begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek te realiseren.

Gemeentelijke informatie over ruimen van graven

Op de begraafplaats staat het verwijderen van de grafstenen aangekondigd. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Geen rechtsongelijkheid

De twee voornaamste redenen om graven bovengronds te ruimen als er niet meer voor wordt betaald, zijn veiligheid en het voorkomen van rechtsongelijkheid, zegt Bas Grooteman, specialist Beheer en Onderhoud.

Er moet een onderscheid zijn tussen afstandsgraven en graven waarvoor wél wordt betaald, anders ontstaat rechtsongelijkheid. De grafstenen op afstandsgraven zijn voor risico van de gemeente. Er kan er één omvallen, tijdens een grafbezoek bijvoorbeeld, met letsel- of andere schade tot gevolg. Dan is de gemeente aansprakelijk. Ook dat is een goede reden voor bovengrondse ruiming.  

Lege grafvelden

Bas Grooteman erkent dat de aanblik door ruiming verandert.

Niet per se ten goede want er ontstaan lege grafplekken tussen de graven die intact blijven. Maar we blijven alles goed onderhouden, we kunnen daarvoor ook het geld gebruiken dat we anders nodig hadden voor het onderhoud van de grafstenen op afstandsgraven. De bovengrondse ruimingen doen we om de drie jaar. Zo ontstaat een geleidelijk proces.  

Gepubliceerd op: 
30 mrt 2021