Verkeerssituatie Rietveldschool maakt tongen los

Deel deze pagina
Over de verkeerssituatie rond de Badhoevedorpse Rietveldschool, die wordt gerenoveerd en uitgebreid, is veel te doen. Onder anderen VVD-raadslid Katrijn Kliphuis trok hierover donderdag in de raadsvergadering aan de bel.

Parkeerplaatsen

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water maakte duidelijk dat de verkeerschaos niet zo groot is als misschien wel lijkt. En ook dat een deel van de oplossing voor het grijpen ligt, onder andere door gebruik te maken van de toegevoegde parkeerplaatsen die hoogstwaarschijnlijk door de sneeuw over het hoofd worden gezien. 
Deze week is de verbouwing van de school begonnen. De circa 600 leerlingen en het schoolpersoneel kunnen gedurende de bouwperiode niet in hun eigen schoolgebouw terecht. Ze zijn ondergebracht in de Plesmanschool, Burgemeester Amersfoordtschool en in een tijdelijk gebouw dat is neergezet op de vroegere A9.

De sloop van de Rietveldschool in Badhoevedorp is in volle gang

Er wordt hard gewerkt bij de Rietveldschool. Foto: Henk Roolvink.

Dik pak sneeuw

Dat leidt tot nieuwe verkeersstromen in de wijk bij het brengen en halen van de kinderen. Daar komt nog eens bij dat deze eerste schoolweek na een lockdownperiode van twee maanden, precies samenvalt met een enorm dik pak sneeuw dat weinig bevorderlijk is voor een soepele afwikkeling van het verkeer.  

Een half uur vast

Volgens VVD-raadslid Katrijn Kliphuis is haar vrees en die van veel andere inwoners uitgekomen: het verkeer loopt vast en de er doen zich gevaarlijke verkeerssituaties voor.
Anticiperend op de nieuwe situatie rond de Rietveldschool hadden burgemeester en wethouders eind vorig jaar al de rijrichting van de Arendstraat, waar eenrichtingsverkeer geldt, laten omdraaien en op verschillende plekken in de wijk zijn parkeerplaatsen toegevoegd. Allemaal bedoeld om verkeersproblemen vóór te zijn. Maar volgens Katrijn Kliphuis werken deze oplossingen onvoldoende. Zij heeft weet van ouders die een half uur in het verkeer hebben vastgezeten en ze heeft overstekende kinderen gezien die tussen de auto’s terechtkomen. 

Goed te doen

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water, onder meer verantwoordelijk voor onderwijs, ging uitvoerig in op de situatie rond de Rietveldschool. Zij baseerde zich daarbij niet alleen op informatie van verkeerskundige ambtenaren maar ook van een aantal ouders, omwonenden en het schoolbestuur. Die hebben haar verteld dat het inmiddels 'goed te doen' is en ook dat het veilig is. 

Koning Winter

De wethouder benadrukte dat Koning Winter momenteel van grote invloed is op zo’n beetje alles en dat het huidige beeld van de verkeerssituatie ‘niet representatief is’. 

We blijven monitoren zodat we ook kunnen zien hoe het zonder sneeuw is

aldus de wethouder. Ze gaat ervan uit dat zonder sneeuw de ouders die hun kinderen in de auto vervoeren én de weg én de parkeerplaatsen beter weten te vinden.
De wethouder denkt ook dat vanwege de sneeuw vaker voor de auto wordt gekozen dan ‘normaal’. En hoe minder auto’s, hoe kleiner het probleem, redeneert zij.

Op de rijbaan

Dat ouders aan de nieuwe situatie moeten wennen, blijkt onder meer uit het gegeven dat de 15 extra parkeerplaatsen die zijn gerealiseerd grotendeels nog ongebruikt zijn gebleven en dat ouders hun kinderen op de rijbaan afzetten.
 

Gepubliceerd op: 
11 feb 2021