Verbetering groenstrook Westerdreef in aantocht

Deel deze pagina
Het is op de hoek van de Raiffeisenstraat en de Westerdreef in Nieuw-Vennep dat het idee wordt geboren hoe de omvangrijke groenstrook tussen rijbaan en woningen fraaier kan worden. “Nu ziet het er gewoon echt heel onverzorgd uit”, zegt wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke Leefomgeving), die, vergezeld van ambtenaren van Beheer en Onderhoud, op werkbezoek is.

De bewuste locatie is haar al enige tijd een doorn in het oog. Ook omwonenden zijn ontevreden. Het nieuwe maaibeleid, dat erop is gericht om biodiversiteit meer kans en het openbaar groen een veelkleurig en bloem- en kruidenrijk aanzicht te geven, is aan de Westerdreef (nog) niet geslaagd. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de vette kleigrond. Er is geen bloemetje te zien. Wel gemaaid gras terwijl het al een paar weken geleden is gemaaid. “Het is te nat om af te ruimen, als de machines er nu overheen gaan, richten ze grote schade aan de bodem aan”, weet een ambtenaar.

Pijn aan de ogen

Marjolein Steffens vindt dat een geluk bij een ongeluk. Ze denkt dat de groenstrook zonder al dat gemaaide gras als toplaag nog meer pijn aan de ogen doet. Want nu dat er bovenop ligt, is wat minder goed te zien dat er een soort van miniheuvellandschap onder ligt. Ze heeft wel vaker gezegd dat biodiversiteit het afscheid betekent van ‘gladgestreken biljartlakens’ en dat de natuur haar werk moet kunnen doen. Maar wat de natuur ook doet aan de Westerdreef, de groenstrook ziet er nu op zijn zachtst gezegd onverzorgd uit.

Dat vindt passant en omwonende meneer Bouterse, die de wethouder aanspreekt, kennelijk ook. “Een ravage”, noemt hij het. “Het is hier toch verdikkeme de Veluwe niet. Er komt hier een tot twee keer per jaar een grote machine en die klapt er met veel geweld overheen. En dan blijft dit achter. Waarom wel al dat geld naar PARK21 waar dat skelet moet komen te staan?’’, vraagt hij zich af, doelend op het kunstwerk Ida.

Biodiversiteit

Wethouder Steffens maakt hem duidelijk dat de Westerdreef er niet zo bij ligt als gevolg van bezuinigingen. “Het is de bedoeling dat het er hier net zo uit ziet als op tal van andere plekken in Haarlemmermeer: kleurrijk en verzorgd. Alleen komt de biodiversiteit hier nog niet zo goed uit de verf. En PARK21 is een grootschalig recreatiegebied dat net als deze groenstrook óók nodig is voor de inwoners. Maar verder ben ik het met u eens, hier moet iets veranderen. Dit is een dorre, saaie, grijzige boel. Daarom zijn we hier ook, om na te gaan hoe dit kan worden verbeterd. Ik beloof geen biljartlaken maar wel dat het er beter en weer verzorgd uit gaat zien.” 

Twitter

Als Bouterse afscheid heeft genomen, nemen de wethouder en de ambtenaren hun idee verder door. Het is de bedoeling om de rand langs de rijbaan, die wél strak is gemaaid, te verbreden tot voorbij de bomenrij. Het ‘ruige’ middengedeelte wordt daardoor een stuk smaller. Om biodiversiteit meer kans van slagen te geven, is menging met zand en bloemrijk zaad nodig. “Nog deze maand worden de randen als gazon gemaaid en komend voorjaar meer kleur en een verzorgder beeld”, belooft ze op Twitter.

Gepubliceerd op: 
4 okt 2019