Veilig stemmen op 15, 16 en 17 maart

Op woensdag 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Vanwege corona zijn deze verkiezingen anders dan anders. De gemeente neemt veel maatregelen zodat iedereen veilig kan stemmen. Zo is een aantal stembureaus al op 15 en 16 maart open en mogen 70-plussers ook per post hun stem uitbrengen. En bij Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen is een stemstraat waar je vanuit je auto kunt stemmen.

Inwoners kunnen op 17 maart tussen 7.30 en 21.00 uur hun stem uitbrengen. Sommige stembureaus zijn ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart open. Deze extra dagen zijn vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Stembureaus

Op de website van de gemeente Haarlemmermeer/verkiezingen staat een lijst met alle stembureaus en op welke dagen ze open zijn. Die lijst ontvangen inwoners ook thuis op de mat tegelijk met de kandidatenlijst. In de stembureaus zijn extra maatregelen, zoals looproutes en kuchschermen. De medewerkers van het stembureau letten erop dat mensen afstand van elkaar houden. Een mondkapje is verplicht. Wie wil, kan ook met de auto gaan stemmen: daarvoor is een speciale stemstraat ingericht bij de Expo in Vijfhuizen. Tijdens het stemmen moet je alleen in de auto zitten.

Een stempotlood markeert de stemstraat bij de Expo in Vijfhuizen

Een groot rood stempotlood voor de stemstraat bij de Expo Haarlemmermeer. Foto: Just Justa.

Stemmen per post

Inwoners van 70 jaar en ouder ontvangen een bijzondere stempas, een stempluspas. Daarmee kunnen zij net als ieder ander stemmen bij het stembureau, maar ze kunnen ook per post stemmen. Uiterlijk 11 maart ontvangen 70-plussers een briefstembiljet, waarop zij hun stem kunnen uitbrengen. Het briefstembiljet doen ze uiterlijk 12 maart 17.00 uur samen met hun ondertekende stempluspas in de retourenvelop op de post. Afgeven kan ook: vanaf woensdag 10 maart tot uiterlijk woensdag 17 maart 21.00 uur bij het raadhuis in Hoofddorp of het servicecentrum in Halfweg of Nieuw-Vennep. Wie vragen heeft over het briefstemmen kan kijken op haarlemmermeer.nl/verkiezingen of bellen met de landelijke informatielijn 0800 1351 (zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.00-20.00 uur).

Iemand machtigen

Wie coronagerelateerde gezondheidsklachten heeft, mag niet naar het stembureau. Dan is het mogelijk iemand anders voor je te laten stemmen. Daarvoor kun je iemand machtigen. Diegene die je machtigt, moet in Haarlemmermeer wonen, op 15, 16 of 17 maart zelf gaan stemmen en de stem tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Iemand kan voor maximaal drie andere personen een stem uitbrengen, naast zijn of haar eigen stem. Hoe je iemand machtigt, staat achterop de stempas en ook op haarlemmermeer.nl/verkiezingen

Toegankelijkheid

Op de lijst met stembureaus is te zien bij welke stembureaus je met een rolstoel terechtkunt en waar een stemmal en soundbox aanwezig is. De laatste twee zijn hulpmiddelen voor mensen die slecht kunnen zien. Een stemmal is een mal met gaatjes en voelbare cijfers die je op het stembiljet legt. Via een soundbox met koptelefoon hoor je dan welke partijen en kandidaten er op het biljet staan.

Talkshow over verkiezingen

Op dinsdag 9 maart van 19.00-20.00 uur is er op de Facebookpagina van de gemeente een live talkshow over de verkiezingen. Met veel informatie en interviews met onder anderen burgemeester Marianne Schuurmans en Haarlemmermeerders die op de kandidatenlijst staan voor de Tweede Kamer. Kijkers kunnen tijdens de talkshow vragen stellen via Facebook.

Stemmen in de auto van de burgemeester

Hoe chic is het om je naar de stemstraat van de Expo te laten rijden in de auto van de burgemeester? Dat kan! Inwoners maken hier kans op door in een pakkende zin te vertellen waarom verkiezingen belangrijk zijn en dit voor 9 maart aan de gemeente door te geven. Het formulier hiervoor staat op haarlemmermeer.nl/verkiezingen. Er worden vier winnaars gekozen. Harrie Rijsdijk, chauffeur van de burgemeester, haalt de winnaars (ieder apart) op en brengt ze weer naar huis. Er mag een persoon per keer mee in de auto. De winnaars worden bekendgemaakt in de verkiezings-talkshow op 9 maart op de Facebookpagina van de gemeente.

Geen stempas ontvangen?

Wie geen stempas heeft ontvangen of deze kwijt is, kan een nieuwe aanvragen. Dat kan tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur. Aanvragen kan via een formulier op haarlemmermeer.nl/verkiezingen. Lukt dat niet, bel dan naar 0900 1852 of stuur een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl

Kijk voor alle informatie over stemmen in Haarlemmermeer op de website haarlemmermeer.nl/verkiezingen

3 mrt 2021