Veel drinken en goed insmeren

Publicatiedatum:
maandag 09-07-2018
Van 4 juli t/m 15 juli zijn de Zomerweken in PARK21. Tijdens de Zomerwerken worden verschillende activiteiten georganiseerd door het hele park. Voor wie graag meer wil weten over PARK21 organiseert de gemeente op zaterdag 7 juli de PARK21 dag. Onder een stralende zon maken jong en oud kennis met alles dat het park te bieden heeft.

De speciale Park21 wagen is geopend voor alle vragen, je leert er houtbewerken en er is een spannende spinnenjacht. De jongste bezoekers kunnen zich laten schminken, en ravotten in Kleiland. Ook Moestuin21 en Klimpark21 zijn geopend. Op het programma staat ook een fietsexcursie rond het park. Onder leiding van een enthousiaste Tom Horn, projectwethouder van PARK21 en Matthijs Beke, aanspreekpunt binnen de gemeente voor mensen die een idee hebben voor PARK21, vertrekken 20 deelnemers voor een pittig rondje.

De wethouder gaf tijdens de fietsexcursie uitleg over het grote park. Foto: Jur Engelchor

Een pittig rondje

Het rondje gaat linksom, via Moestuin21 naar de sportvelden bij het honkbalstadion van de Pioniers en verder via de Van Zantenhal naar Landgoed Kleine Vennep, Parklanden aan de Rijnlanderweg en via de Bennebroekerweg terug naar Kleiland. En dat is, zeker in deze hitte, een pittig rondje. Het park is tenslotte drie keer groter dan Central Park in New York. Het is zaak om veel te drinken en je goed in te smeren. Gelukkig stopt de wethouder regelmatig om uitleg te geven en iedereen weer even bij te laten komen. Hij vertelt graag en enthousiast:

"Ja, ik praat de tijd wel vol. Gooi er een kwartje in en ik hou niet meer op."

Hanneke uit Hillegom reageert:

"Ik ging vorige week mee met een rondleiding door ROC-leerlingen, die vaak helemaal niet hier vandaan komen. En dan blijkt het voor hen toch lastig om het verschil te zien tussen de Hoofdvaart en de Ringvaart. Nu weet je tenminste vrij zeker dat wat er verteld wordt ook waar is."

Markante polderfiguren

Langs de grote toegangswegen naar PARK21 staan beelden van markante polderfiguren. Mensen die aan de basis hebben gestaan van Haarlemmermeer. Er staan er nu drie, het worden er zes. We houden stil bij het beeld van de ‘anonieme polderjongen’, die symbool staat voor het harde leven en het zware werk in de polder, halverwege de 19e eeuw.

Tom Horn:

"Bijzonder is dat dit beeld staat tussen Landgoed Kleine Vennep en de Calatravabrug. Beide zijn namelijk Rijksmonument. De boerderij, omdat het een van de eerste in de polder is, de brug als toonbeeld van moderne architectuur. Hier komen geschiedenis en toekomst samen."

Thuis in PARK21

Het park leeft en is in trek. Het moet voor iedereen een thuis worden. Opvallend is het aantal fietsdeelnemers dat al plannen heeft voor een activiteit of onderneming, in meer of minder gevorderd stadium. Er zijn mensen van het Transportmuseum, iemand van MeerWaarde, twee dames met een idee voor ‘tiny houses’ en iemand die in het park een aanschuif-restaurant wil beginnen met streekproducten. Finn, de jongste deelnemer aan de fietstocht, ging liever met zijn ouders mee dan op spinnenjacht. Op de vraag of hij ook toekomstplannen heeft binnen PARK21, is het onverwachte antwoord:

"Nee, ik wil later game developer worden. Maar dat kan gewoon thuis."