Vaststelling LIB maakt woningbouw rond luchthaven weer mogelijk

Publicatiedatum:
vrijdag 20-10-2017
"Dit is écht een belangrijke stap voor ons", zegt wethouder luchthavenzaken Adam Elzakalai. "De inwerkingtreding van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) maakt mogelijk dat we kunnen bouwen in kernen als Zwanenburg en Rijsenhout. Een belangrijk besluit voor de leefbaarheid in deze kernen."

Demissionair staatssecretaris Dijksma heeft het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) ter vaststelling aan de Koning aangeboden. Het besluit treedt per 1 januari 2018 in werking. Dat betekent dat er weer gebouwd kan worden in de nabijheid van Schiphol. Hierdoor kan een groot aantal woningbouwplannen dat vastliep op de strenge regels van het Rijk, nu van start gaan. Woonkernen waar de vitaliteit onder druk staat, kunnen zich weer ontwikkelen.

Adam Elzakalai:

"Samen met de provincie Noord-Holland en buurgemeente Amsterdam, 18 andere gemeenten en de provincie Zuid-Holland hebben we hier hard aan getrokken. Ik zei het al: we kunnen nu bouwen in kernen als Zwanenburg en Rijsenhout. We moeten natuurlijk wel rekening houden met andere factoren. Zo speelt bij Rijsenhout dat er in landelijk gebied niet gebouwd kan worden. Maar het LIB is geen showstopper meer. Dat is goed nieuws, bijvoorbeeld voor inwoners die daar zijn geboren en getogen, maar die daar geen eigen huis kunnen kopen omdat er niet gebouwd werd."

De inwerkingtreding van het LIB maakt bouwen in kernen als Zwanenburg en Rijsenhout weer mogelijk. Foto: Danny de Casembroot

Regionale afspraken

Uiteraard zullen provincies en gemeenten in verband met de geluidsbelasting zorgvuldig blijven afwegen waar wel en niet gebouwd kan worden in het gebied rondom Schiphol. Er zijn afspraken gemaakt over de informatie die toekomstige bewoners moeten krijgen. Verder zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop wordt omgegaan met eventuele klachten en het voorkomen van extra kosten voor de luchtvaartsector.

Adam Elzakalai:

"We gaan mensen die een nieuwbouwwoning kopen, goed informeren. Daar hebben we afspraken over gemaakt. En wat we ook gaan doen, is het opnemen van een soort clausule in het koopcontract: door die te ondertekenen geef je aan dat je je er van bewust bent dat je gaat wonen in een gebied rond Schiphol. Wij zorgen van onze kant voor woningen die goed geïsoleerd zijn, die geluid adaptief zijn. Maar als je in een de omgeving van een internationaal vliegveld gaat wonen, moet je niet verrast zijn als daar ook daadwerkelijke vliegtuigen vliegen."

Betekent dat dan dat men nooit meer mag klagen over vliegtuiggeluid?

"Nee. Absoluut niet. Natuurlijk mag je klagen als je vindt dat iets niet goed is. Dat is je democratisch recht en daar mag niet aan getornd worden. Maar we willen wel dat mensen weten waar ze gaan wonen."