Valet parking niet zonder risico's

Wie tijdens de voorjaarsvakantie met het vliegtuig gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, doet er verstandig aan om goed op te letten. "Er zit veel kaf tussen het koren", aldus burgemeester Marianne Schuurmans. "Er zijn bedrijven die hun afspraken niet nakomen, die honderden kilometers met de auto’s rijden of ernstige schade aan auto’s veroorzaken, soms zelfs doelbewust. In september vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parking bedrijf met de noorderzon. Mensen die net terugkomen van vakantie staan zo voor een bijzonder onaangename verrassing. Ik merk dat hiervoor niet genoeg gewaarschuwd kan worden. En daarom wil ik ook nu iedereen nogmaals op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat."

Valet tips & tricks

Reizigers die overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

Het beste is om –als dat kan - gebruik te maken van een van de vele alternatieven die er zijn voor valet parking:

• Openbaar vervoer
  • Laat je wegbrengen door familie of vrienden
  • Parkeer je auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekhal

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parking bedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

• Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook te goed om waar te zijn. Parkeren op en rond Schiphol is niet goedkoop.
  • Neem de kilometerstand én benzinestand op, voordat je de auto inlevert. Maak hier foto’s van.
  • Fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.
  • Teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd.
  • Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.
  • Controleer de voorwaarden van het bedrijf voordat u het contract tekent. Lees de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden:
  • Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt?
  • Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd?
  • Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?
  • Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.
  • Google het bedrijf en lees de reviews.

Kijk op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt. Daar staan ook een aantal regels waar bedrijven zich aan moeten houden. Daarnaast kan men hier een melding doen als het bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Schade en misbruik melden

Geeft u vrijwillig uw autosleutel af en er staat in het contract niets over een maximaal aantal kilometers of schade-afhandeling? U moet zich realiseren dat u vaak zelf opdraait voor de schade bij onjuist gebruik. De politie en/of Koninklijke Marechaussee kunnen hier in veel gevallen niet tegen optreden, omdat dit niet onder het strafrecht valt, maar onder civiel recht. En als u schade heeft of u denkt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, meldt dat dan bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol of bij de politie. Zij kunnen u vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en of u hiervan aangifte kunt doen.

​​​​Valet parking

Het aantal valet parking bedrijven op de luchthaven is de afgelopen jaren toegenomen. Niet alle bedrijven bieden dezelfde kwaliteit en klantenservice. Zo worden reizigers regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig te zijn om schade of boetes vergoed te krijgen.

Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig achter dachten te laten, is er ook sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de Vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden daarom streng op tegen verkeersovertredingen, zoals parkeren.

14 feb 2020