Trots op jongeren die hun mes inleverden

Burgemeester Marianne Schuurmans is trots op de jongeren die op 26, 28 en 30 september hun mes hebben ingeleverd. “Er zijn vier messen ingeleverd. En ik ben trots op de jongeren die het aangedurfd hebben om het politiebureau in te lopen en hun mes in te leveren. Natuurlijk had ik de hoop dat meer jongeren die stap zouden durven zetten. Maar we staan nog maar aan het begin van de campagne YouChoose. De komende periode gaan we nog flink van ons laten horen.”

YouChoose

Het dragen van een mes is een keuze. Veel jongeren denken dat een mes nodig is voor hun veiligheid, of om indruk te maken. De campagne YouChoose, die op 2 september in de gemeente Haarlemmermeer van start is gegaan, wil jongeren er bewust van maken dat ze een keuze hebben: ga je rondlopen met het keukenmes van je moeder, of ga je indruk maken met échte skills? Tijdens de aftrap liet de Haarlemmermeerse freerunner Joram indrukwekkende skills zien. Op de website YouChoose zijn nog meer skills te bewonderen.

Messen
License:
Author:
Shutterstock

Messen in een broekzak. Foto: Shutterstock

Niet alleen in achterstandswijken

De campagne richt zich op jongeren, maar spreekt ook de ouders aan. Er wordt namelijk al snel gedacht dat alleen jongeren uit achterstandswijken een mes dragen. Niets is echter minder waar: jongeren uit alle groepen in de samenleving dragen steekwapens bij zich. Burgemeester Schuurmans heeft daarom in september alle ouders in Haarlemmermeer opgeroepen om het gesprek met de kinderen aan te gaan: ‘met wie ga je om, waar gaan jullie naar toe, wat doen jullie? Waarom voel je je onveilig en waarom denk je dat een (steek)wapen de oplossing is? Burgemeester Schuurmans:

Ik ben tevreden als het gonst in de polder over dit onderwerp, als men er met elkaar over praat. En natuurlijk moet het resultaat uiteindelijk zijn dat men beseft dat het dragen van een wapen geen oplossing is, maar dat het juist het probleem van onveiligheid vergroot.

Hoe verder?

De inleverdagen zijn onderdeel van de bredere campagne YouChoose. Helaas kunnen de komende weken geen activiteiten plaatsvinden als gevolg van corona. Zodra de maatregelen het echter toelaten zullen een aantal events worden georganiseerd. Ook het onderwijs wordt nadrukkelijk betrokken, in het kader van drugs- en wapenvrije scholen.

Meer informatie over YouChoose is te vinden op de website van de gemeente Haarlemmermeer

1 okt 2020