Toch nog lek in sporthal Zwanenburg

Deel deze pagina
Het druppelt nog steeds, zegt Zwanenburger Wim Hut. Het lek in de sporthal blijkt er toch nog te zijn. Een waterballet op de vloer is levensgevaarlijk en ook om andere redenen hoogst ongewenst. Er moest afgelopen weekeinde dan ook een rood kruis door een aantal zaalvoetbalwedstrijden.

Brandslangen

Behalve voor de bewuste teams is dat voor voorzitter Wim Hut en de andere bestuurders van de stichting Zwanenburg-Halfweg flink balen. Temeer omdat na een proef met brandslangen op het dak van enige tijd geleden de boel droog bleef. Maar het lek is dus terug van hoogstwaarschijnlijk nooit weggeweest.

Sportzaal van de sporthal in Zwanenburg

Er is nog steeds een lek in de sporthal in Zwanenburg. Foto: Jur Engelchor. 

Urgentie

De betrokken vastgoedmanager vanuit de gemeente, Matthias Vellekoop weet van de hoed en de rand.

De gemeente zet alles op alles om het euvel zo snel mogelijk te verhelpen. We zijn ons zeer bewust van de urgentie.  

Het ongeveer anderhalf jaar oude gebouw, waarin een dorpshuis en een sporthal zijn gecombineerd, vertoonde van meet af aan een aantal kinderziektes. Dat is op zichzelf niet heel erg bijzonder, dat is vaker zo met nieuwe gebouwen. De aannemer heeft ze successievelijk en met succes kunnen wegwerken. Op dat lek na, meldt hij.

Een lek kan heel lastig zijn, beseft ook Wim Hut, omdat de oorsprong niet altijd duidelijk is. En zo lang je die niet kent, blijft het bij reparaties een beetje gissen.

In het midden

Het water komt volgens Wim Hut uiteindelijk meestal op dezelfde plek terecht, min of meer in het midden van de sportzaalvloer. “Meestal blijft het aan de zijkanten wel droog en hebben wedstrijden waarbij niet de hele vloer in gebruik is er niet onder te lijden. Maar bij bijvoorbeeld zaalvoetbal is dat wel het geval.”

Zijn ergernismeter is inmiddels in het rood terechtgekomen en hij maakt daar geen geheim van. Door corona hebben sporthal en dorpshuis nog niet op volle toeren kunnen draaien en dat moet in het nieuwe seizoen nu echt wel eens gaan gebeuren. En na het virus is nu een hardnekkig lek een struikelblok.

Als wij onze gebouwen niet volledig kunnen gebruiken, dreigen er exploitatieproblemen. Maar er is ook zoiets als reputatieschade. Als jij zaalvoetbalteams vanwege een ondergelopen vloer onverrichter zake naar huis moet sturen, vertelt zich dat snel rond. Zwanenburg is een dorp hé? Maar ook daarbuiten. Bij sportbonden bijvoorbeeld.

Externe deskundige

De gemeente schakelt een externe deskundige in om de oorzaak van het probleem op te sporen. De aannemer is hier tot dusverre niet in geslaagd. Misschien dat een frisse blik helpt. Marjolein Steffens-van de Water dringt erop aan dat het euvel niet alleen snel wordt getraceerd maar ook verholpen. Desnoods met radicale maatregelen, vindt ze.

 

Gepubliceerd op: 
13 sep 2021