Tentoonstelling Kansen voor Erfgoed in De Meerse

Deel deze pagina
Welk erfgoed moet behouden blijven in het landschap van de toekomst? Tijdens de tentoonstelling Kansen voor Erfgoed, van 29 augustus tot en met 21 september in De Meerse, kunnen inwoners van Haarlemmermeer zelf hun favoriete erfgoed van de IJweg, Hoofdweg, Rijnlanderweg, Haarlemmerliede en Spaarnwoude op de kaart prikken. Hierdoor ontstaat een groeiende tentoonstelling.

Wethouder Cultuur Marja Ruigrok opent de tentoonstelling en zet haar voorkeursbeeld als eerste letterlijk op de kaart. Achtereenvolgens prikken Marthe Stallenberg (voorzitter Erfgoedcommissie) en Arjen Davidse (directeur-bestuurder Het Cultuurgebouw) hun favoriete locaties op de kaart. Marja Ruigrok:  

Wat zou het toch mooi zijn wanneer we in Haarlemmermeer elkaar weten te verleiden en inspireren met de mooie plekjes én wat mij betref ook producten uit de eigen kern. Dat we uitwisselen en we ons met elkaar verbonden voelen. Er is nog zoveel te ontdekken in ons mooie Haarlemmermeer.

Wie volgt?

Kerkje Stompe Toren

Het kerkje bij Stompe Toren, echt een bezienswaardigheid. Foto: Margo Oosterveen

Wat is er te zien?

De tentoonstelling bestaat uit film, foto's en objecten die het leven in de polder een nieuwe betekenis geven. Historische beelden van mensen en landbouwvoertuigen uit de 19e en 20ste eeuw geven een kijkje in het leven van de polder.

Het volgende werk is te zien.

Polderfotograaf Kees van der Veer, 'Het maaien en laden van korenschoven 2019'.

Beeldend kunstenaar Neeltje ten Westenend, een filmisch drieluik van de Rijnlanderweg biedt een nieuwe blik op de landbouwmachines, de grond, patronen en ritmes.

Fotograaf Loek van Vliet, een verkenning van 'De Staat van het Landschap' over de identiteit van Haarlemmermeer, met de structuren, de mens, de Ringvaart, het landschap en erfgoed.

Architect Alexander Beeloo, een ontwerp voor een kunstenaarskolonie in het landschap van de Nieuwkoopse Plassen. De architectuur omkadert het landschap en licht de kwaliteiten van dit landschap uit. 'Hollands licht' is geïnspireerd op de kunstschilders van de Haagse School.

Journalist en presentator Danny Ghosen, eind 2009 verkoopt Pieter zijn boerderij voor de aanleg van de nieuwe N201. De laatste dagen voor Pieters vertrek van de boerderij zijn in beeld gebracht. Een ontroerende documentaire uit 2012

Fotografen en bewoners uit de regio, kansen voor heden en toekomst van de polder. Er is werk te zien van Annemarie Cilon, Rinus Otte, Arno Konijnendijk, Dick de Waal en Marco Rossen.

Kom langs

De tentoonstelling is van 29 augustus t/m 21 september 2019 in De Meerse. Openingstijden: op woensdag t/m zaterdag vanaf 14:00 uur en tijdens voorstellingen in De Meerse.

Rondleiding

Op 14 september tijdens Open Monumentendag start de Open Monumententour bij deze tentoonstelling met een rondleiding voor de liefhebbers.

Gepubliceerd op: 
28 aug 2019