Taart met of zonder bril?

Deel deze pagina
Met alle problemen waar ondernemers door corona mee te maken hebben, is ‘omdenken’ voor hen relevanter dan ooit. In Haarlemmermeer zijn veel voorbeelden van ‘omdenken’. Hotels die kamers aanbieden voor mensen die even aan de thuissituatie willen ontsnappen. Een designstudio werd stickerproducent. En opticien Lennart Akkerman ging naast mooie brillen ook mooie taarten verkopen. Hoe word je in een crisis als deze een succesvolle taartenbakkende brillenverkoper?

“Niet in een keer” zegt Lennart Akkerman lachend wanneer hij zijn verhaal begint. “Ik heb altijd al het idee gehad om meer met m’n bak-kennis en -kwaliteiten te doen. Bakken en koken, doe ik al van jongs af aan en het is al jaren m’n passie. Graag zet ik iets moois op tafel voor vrienden en familie. Dus ik had al een goede basiskennis. Heel vaak kreeg ik te horen: “Daar moet je wat meer mee doen”. En toen het ineens enorm stil werd in de winkel, dacht ik dit is mijn kans!” Wie de foto’s op zijn Instagram-account bekijkt begrijpt meteen waarom. 

Taartje met meringue en framboos

Een van de creaties van Lennart Akkerman. Foto: Lennart Akkerman

Supermooie smaakcombinaties

Lennart Akkerman: “Afgelopen zomer heb ik, als aanvulling, een patisserie-cursus gedaan. Om meer fijne kneepjes van het vak te leren. Ik ben altijd op zoek naar supermooie smaakcombinaties en dan kun je je met patisserie echt uitleven. Daarbij wilde ik afgelopen zomer ook nog naar Frankrijk om een cursus te volgen bij Pierre Hermé. Dat is de beste Franse patisserie! Zijn macarons zijn overheerlijk en erg verrassend van smaak. Maar ook hier gooide corona roet in het eten.”

Een chocoladetaart gegarneerd met noten

En nog een. Foto: Lennart Akkerman

‘Je bent niet voor maar één carrière gemaakt’

“Mijn eerste taarten waren worteltaarten. Luchtige, kruidige cake met geraspte wortels, een laagje roomkaas en pecannoten. Hip en helemaal van deze tijd. Dat gaf me een vliegende start. De reacties zijn altijd heel leuk. Iedereen is enthousiast. Inmiddels kan ik ook gerust zeggen dat ik al een behoorlijk aantal vaste klanten heb. En dat geeft mij alleen nog maar meer energie, dus ik ben zeker van plan om door te gaan met bakken. Het voordeel is dat ik bak op bestelling en zodoende goed in de hand heb wat ik naast mijn reguliere werk kan doen. Mijn motto is: Bedenk altijd dat je niet voor maar één carrière gemaakt ben. Er liggen altijd kansen om je andere talenten te gebruiken. En soms heb je een crisis nodig om daar achter te komen!”

@lennsbakery, lennsbakery@gmail.com

Gepubliceerd op: 
3 mei 2021