Succesvolle Meermaker-aanpak slaat over naar Teylingen

Publicatiedatum:
dinsdag 12-02-2019
Ondernemers met een groen, innovatief idee uit Haarlemmermeer kunnen voor financiële hulp aankloppen bij Meermaker. De aanpak om bedrijven een steun in de rug te geven, werkt goed. Het inspireerde de gemeente Teylingen om een eigen Meermaker op te richten.

Duurzame projecten komen soms moeilijk zelf van de grond. Een helpende hand van Meermaker maakt dan het verschil. Bedrijven kunnen tot 40 procent cofinanciering krijgen. Enkele voorbeelden waarin het fonds investeert zijn de decentrale opslag van zonne-energie in huisbatterijen, de duurzame renovatie van de Vespohal (Nieuw-Vennep), Solar Green Point en Algae Innovations Haarlemmermeer. Bij dit laatste project krijgt een voormalige kwekerij in Rijsenhout een nieuwe bestemming door het kweken van algen voor de gezondheidszorg en als cosmetica.

Voorwaarden

Een greep uit de voorwaarden voor financiering door Meermaker is dat het project moet bijdragen aan energiebesparing, duurzame energieopwekking of CO2-reductie in Haarlemmermeer. Verder moet het financieel haalbaar zijn en een gezond rendement opleveren. Ook moet het bedrijf zelf investeren want Meermaker helpt alleen met co-financiering, maximaal 40%. Een project moet ook groeimogelijkheden hebben.

Meermaker-directeur Andrea van de Graaf

Meermaker-directeur Andrea van de Graaf tijdens een presentatie voor ondernemers uit Haarlemmermeer afgelopen zomer bij de Arendshoeve. Foto: Jur Engelchor

CO2-vermindering 75.000 bomen

De resultaten van de afgelopen periode mogen er zijn: Meermaker heeft voor bijna 2,4 miljoen euro aan projecten meegefinancierd. Omdat het een cofinanciering betreft, is door de steun van Meermaker in totaal ruim 8,5 miljoen euro geïnvesteerd in de gemeente. De behaalde CO2-vermindering staat gelijk aan het planten van 75.000 bomen. Wanneer alle projecten zijn gerealiseerd, loopt dit op tot 250.000-350.000 bomen.

Wieg

Aan de wieg van Meermaker staat de gemeente Haarlemmermeer dat het fonds oprichtte om vernieuwingen een stevige impuls te geven.

Meermaker-directeur Andrea van de Graaf:

“We richten ons op bedrijven die producten en diensten leveren die bijdragen aan de overgang naar een schone en duurzame samenleving. Bijzonder is dat de investeringen in de kas terugvloeien zodat deze opnieuw kunnen worden ingezet.”

Verbinder

Meermaker vervult ook de rol van verbinder.

Andrea van de Graaf:

“We brengen partijen bij elkaar om innovatieve projecten meer kans van slagen te geven. Naast de milieuwinst bevorderen de projecten ook kennisontwikkeling, innovatie en (lokale) werkgelegenheid.”

Inspiratie

De gemeente Teylingen raakte geïnspireerd door de fraaie resultaten in Haarlemmermeer. In de buurgemeente wordt een aparte afdeling opgezet, de start is komend voorjaar. Meermaker Teylingen krijgt 3 taken. Naast het beheer van het investeringsfonds moet er een duurzaam informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties komen. Denk hierbij aan een soort NMCX als in Haarlemmermeer. Ook gaat de nieuwe organisatie diverse acties uit de duurzaamheidsagenda van de gemeente Teylingen uitvoeren.

2 werkplekken

De nieuwe vestiging betekent voor Meermaker-directeur Andrea van de Graaf dat ze van 1 naar 2 werkplekken gaat. In beide plaatsen komen er mensen bij ter versterking.

Andrea van de Graaf:

“Mijn collega Pia van Hijfte en ik vinden het een grote uitdaging om in Teylingen aan het werk te gaan. Haarlemmermeer is een koploper op het gebied van duurzaamheid, daar leveren wij al jaren een bijdrage aan. We willen er alles aan doen om ook in Teylingen een versnelling te realiseren.”

Voor Haarlemmermeer is de uitbreiding gunstig: door de uitbreiding wordt de slanke organisatie van Meermaker (nu 2 personen) versterkt en wordt daardoor minder kwetsbaar.

Aanmelden

Voor ondernemers met een innovatief project in Haarlemmermeer ligt investeringsgeld klaar. Aanmelden kan door een email te sturen aan welkom@meermaker.nl. Kijk voor voorbeelden van projecten op www.meermaker.nl