‘Starterslening is voor mij een uitkomst’

Deel deze pagina
Ze was er al een tijdje aan toe: een eigen woning. Galicia de Heus (28) is dan ook dolblij dat het nu bíjna zo ver is dat ze kan verhuizen. Met behulp van een starterslening kon zij een appartement kopen in Nieuw-Vennep. Op 1 november kreeg zij de sleutels.

Er moet nog een nieuw toilet in en nieuwe tegeltjes, maar verder is het appartement zo goed als klaar. “Ik dacht dat er niet veel aan hoefde te worden gedaan, maar ondertussen is heel het huis aangepakt. Ik heb alles geschilderd en de wc en de keuken zijn weer nieuw. Je wilt het toch aanpassen naar je eigen smaak”, vertelt Galicia.

Lekker aan het werk in je eigen huis dankzij de starterslening

Galicia aan het werk in haar eigen appartement. Foto: Denise fotografeert

‘Kopen is enige optie’

Ze is superblij met haar woning.

Ik woon nu nog in mijn ouderlijk huis in Hoofddorp. Op een gegeven moment ben je echt toe aan een eigen plek. Sinds een jaar was ik actief aan het zoeken, maar het valt niet mee om in Haarlemmermeer iets te vinden. Voor een sociale huurwoning kom ik niet in aanmerking vanwege mijn inkomen. En huren in de vrije sector is behoorlijk prijzig. Ik kwam er al snel achter dat kopen voor mij de enige optie was.

Mogelijkheden

Zoekend naar haar mogelijkheden ontdekte Galicia dat ze in aanmerking kwam voor een starterslening van 40.000 euro. “Het allerliefst was ik in Hoofddorp gebleven, maar daar liggen de prijzen een stuk hoger. In Nieuw-Vennep zijn voor mij nog wel betaalbare appartementen. Ik ken het dorp goed, omdat ik er vroeger wel eens heb gewerkt. En mijn nieuwe woning ligt op maar vijf minuten rijden van waar ik nu woon, dus dat is helemaal prima.”

Grote stappen

Een eigen woning kopen en op jezelf gaan wonen zijn grote stappen, maar gelukkig had Galicia even de tijd om aan het idee te wennen.

Ik had al verschillende keren zonder succes een bod uitgebracht en bij deze woning dacht ik, dat het weer niet zou lukken. Het was best een shock toen het bod de volgende dag al werd geaccepteerd. Maar dat was in juni en op 1 november kreeg ik pas de sleutel, dus ik had een paar maanden de tijd om me erop in te stellen en me goed voor te bereiden.

‘Echt een uitkomst’

“Voor mij was de starterlening echt een uitkomst, want daardoor kon ik een woning kopen”, zegt Galicia.

Het aanvragen was gemakkelijk. Ik heb het zelf gedaan, maar je kunt het ook door je hypotheekadviseur laten doen. Voor de aanvraag moet je dezelfde documenten laten zien die je hypotheekadviseur ook nodig heeft, dus die had ik allemaal al. Ik kreeg gelukkig snel te horen dat mijn aanvraag was goedgekeurd, heel fijn!

Starterslening

Een starterslening is voor Haarlemmermeerders die voor het eerst een huis kopen: een extra lening van de gemeente naast de hypotheek die kopers afsluiten bij een bank. De starterslening is maximaal 40.000 euro. De eerste drie jaar hoeft hierover geen rente en aflossing te worden betaald. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo is de starterslening alleen mogelijk bij woningen tot een bepaalde prijs en komen mensen die te veel verdienen niet voor de lening aanmerking. Ook voor een aantal woningen die volgend jaar in Hyde Park in de verkoop komen, zijn startersleningen beschikbaar. Kijk voor alle voorwaarden en mogelijkheden op www.haarlemmermeer.nl/starterslening.

 

Gepubliceerd op: 
4 dec 2019