Stadsterras Hoofddorp: coronaproof gezelligheid

Het Raadhuisplein in Hoofddorp kent sinds kort het Stadsterras Hoofddorp. Een gezamenlijk initiatief van de Beren, Woodstone en Plein14, horecazaken aan het Raadhuisplein samen met evenementenorganisatie Meerlive/Haarlemmermeer culinair. Een coronaproof terras, waar ook ruimte is voor lokale initiatieven.

Verruiming

Naar aanleiding van de coronatijd heeft de gemeente Haarlemmermeer tijdelijk meer ruimte gegeven aan terrassen. Dat heeft er in Hoofddorp toe geleid dat een aantal ondernemers de handen ineen geslagen hebben. Gezamenlijk realiseerden zij een coronaproof Stadsterras Hoofddorp. Op dit terras, dat tot en met september op het Raadhuisplein blijft, zijn de 250 zitplekken ruim opgezet. Hier kunnen inwoners van Haarlemmermeer zeven dagen in de week terecht voor gezelligheid.

Stadsterras Hoofddorp

Het Stadsterras in Hoofddorp. Foto: Meerlive

Stadsterras

Het Stadsterras is een mooi initiatief van wat er binnen de 1,5 meter samenleving kan. De picknicktafels van ID&T worden normaalgesproken gebruikt op festivals. Ze zijn loodzwaar en dus niet mee te nemen. “250 kilo per set, dus Hufterproof”, zegt Martin Langeveld van Meerlive. Ze zijn langer dan een normale picknicktafel. Zo kunnen er twee stellen aan weerszijde van de tafel zitten, met inachtneming van de anderhalve meter afstand of een heel gezin kan aanschuiven. Martin Langeveld, initiatiefnemer van het Stadsterras over het ontstaan van hiervan:

Hoe we op het idee gekomen zijn? Door corona. Er is eigenlijk niets meer, geen evenementen. De horeca is nu weer open, maar het blijft wel achter. Mensen zijn bang. Op zo’n groot terras, buiten, is het allemaal wat gemoedelijker. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten dit terras te realiseren, dat we gezamenlijk exploiteren.

Enthousiast

De deelnemers waren allemaal erg enthousiast. Martin: “Ons doel is om weer reuring in het centrum te krijgen. Om de mensen weer een plek te geven waar ze lekker buiten kunnen zitten en plezier kunnen hebben.” De kracht van deze samenwerking? “Ik heb ervaring op evenementengebied, de anderen op het gebied van horeca en restaurant. Dat combineren we. Wat de één niet weet, weet de ander. Het is totaal anders dan wat we normaal doen. We moeten het zelf ondervinden.”

Toegankelijk

Het Stadsterras moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een handicap. André Pijnaker en Indra van Holst van de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) gingen op 7 juli op bezoek bij het terras om tips te geven voor de toegankelijkheid. André:

Ik zag in de krant dat er een idee was voor een terras en later toen ik langs het plein fietste zag ik de werkzaamheden. Toen heb ik contact gezocht met Martin en met de gemeente Haarlemmermeer omdat het goed is zo vroeg mogelijk betrokken te zijn.

Indra:

Er is ruim plek om met een rolstoel te manoeuvreren. Dat is dan weer het voordeel van de 1,5 meter. De tafels zijn wat minder geschikt, de rolstoel past wel aan de kopse kant onder de tafel. Dat kan niet bij reguliere picknicktafels waar je helemaal niet onder kan met je rolstoel. Alle kabels en ook de leidingen voor het water lopen bovenlangs en vormen dus geen obstakels op de grond.

Martin: “We nemen de voorbeelden van rolstoelvriendelijk meubilair mee naar ID&T Misschien kunnen zij dit nader bestuderen.”

Positief

De ervaringen zijn positief. Martin: “De eerste week hebben we slecht weer gehad, maar sinds het droog is loopt het heel goed. Er ontstaan steeds meer lokale initiatieven, bijvoorbeeld op muzikaal gebied. Er meldde zich een 15-jarige DJ aan, die heeft hier al gedraaid. Dat was superleuk. We hebben aanmeldingen vanuit poppodium Duycker van jongeren en artiesten die willen optreden. Dat ondersteunen we ook. En een lokale patissier komt met een ontwerp voor een dessert. Dat gaan we ook verkopen. Zo verbinden we met elkaar.”

Het terras is zeven dagen per week open. Op werkdagen van 17.00 tot 22.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 22.00 uur. Het terras blijft tot en met september op het Raadhuisplein.

22 jul 2020