Staatssecretaris Van Veldhoven opent slim laadplein Haarlemmermeer

Op maandag 8 maart opent staatssecretaris Stientje van Veldhoven het slimme laadplein op het Marktplein in Hoofddorp. Dat is goed nieuws voor de eigenaren van elektrische auto’s. Het is ook een belangrijke ontwikkeling in de overgang van fossiele brandstof naar elektrisch vervoer. In Haarlemmermeer neemt het aantal elektrische auto’s toe. Dit betekent dat er meer behoefte is aan openbare oplaadpunten.

Slim laden

Het laadplein gebruikt V2G-laadpalen, oftewel ‘Vehicle to Grid’. Dat zijn laadpalen die elektrische auto’s kunnen opladen en daarnaast ook elektriciteit kunnen terugleveren naar het net. Dat betekent dat de batterij van een auto (groene) stroom opslaat en deze stroom op een later moment via de laadpaal terug levert aan het net.

Op de foto is te zien waar het slimme laadplein komt

In het geel is aangegeven waar het slimme laadplein komt. Foto: Google Earth

Proeftuin

Het plein in Haarlemmermeer is onderdeel van de Proeftuin Slimme Laadpleinen. Met deze proeftuin worden 46 laadpleinen in negentien gemeenten gerealiseerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met het subsidiëren van de Proeftuin bereiken dat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld en het elektrisch laden zo aantrekkelijker wordt voor gebruikers en marktpartijen. Alle opgedane kennis wordt openbaar gemaakt zodat alle gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren. Wethouder Marja Ruigrok:

Innoveren kan alleen als je kennis en kunde open met elkaar deelt. Een duurzame toekomst bereiken we samen.

Parkeren ook voor niet- elektrische auto’s

In de Proeftuin onderzoekt de gemeente samen met het ministerie in hoeverre een combinatie mogelijk is waarbij laadplekken ook kunnen worden gebruikt voor het parkeren van niet-elektrische auto’s. Dat gebeurt in Haarlemmermeer via een uniek dynamisch parkeersysteem, waarbij sensoren in het asfalt aangeven of een parkeerplek beschikbaar is. Op het moment dat er niet wordt geladen, zijn er laadplekken beschikbaar als parkeerplek voor niet-elektrische auto’s. Dat biedt een voordeel ten opzichte van losse laadplekken die wél altijd zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. “Dus naast slim laden biedt dit plein ook nog een hele slimme parkeeroplossing” zegt Marja Ruigrok.

De opening is een online event en begint om 11.00 uur. Het event online bijwonen?
Aanmelden kan via deze link

1 mrt 2021