Sporten in buitenlucht: primeur ‘Gymboxx’ in Rijsenhout

Deel deze pagina
“Buiten sporten geeft je écht een ander gevoel dan binnen! ” Oud marinier Christian Rombaut (24) opende begin augustus zijn outdoor fitness en bootcamp bedrijf ‘Legacy Official’ in Rijsenhout. Plek van actie: het grasveld achter de brandweer rondom de Gymboxx, een zeecontainer vol sportmaterialen. Beginner, senior of hardcore; sporten kan op elk niveau.

“Sporten in de zon of terwijl het zachtjes sneeuwt beleef je anders dan binnen in een sportschool. Mensen zitten veel binnen, terwijl we daar niet op zijn gebouwd. Je verhoogt je weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal, door buiten te sporten.” Eind 2017 vroeg de boksschool waar Christian Rombaut trainde of hij een keer een bootcamp wilde geven. “Dat vond ik te gek om te doen. Al gauw kreeg ik ook de vraag om personal trainingen te geven. Naast mijn fulltimebaan bij het korps mariniers waarvoor ik gemiddeld vier maanden per jaar van huis ben, best veel. Ik moest kiezen: een toekomst bij defensie of als sportinstructeur.”

Christian Rombaut: "Sporten kan op elk niveau" Foto: Martine Goulmy Design

 

Dojo mentaliteit

Christian koos voor het laatste, maar met een eigen visie. “De trainingen zijn een combinatie van een dojo mentaliteit met moderne fitness en groepslessen buiten. De Gymboxx is een opslagplek voor sportmaterialen als gewichten, touwen en banken die we buiten gebruiken.” Krachttraining is voor Christian echt een teamsport.

Je hebt elkaar nodig om verder te komen. Het woord ‘dojo’ betekent letterlijk: de plaats (jo) waar men de weg (do) leert. Het gaat erom het beste uit jezelf te halen. Door dingen te doen die je moeilijk vindt, bouw je discipline op. Die discipline, zoals door te sporten in weer en wind, neem je mee in je dagelijks leven. Heb je een deadline in je werk en geen zin? Dan ga je die toch aan, want je hebt zwaarder meegemaakt! Je wordt niet gelijk beloond, maar doordat je iets moet opbouwen, kijk je trots terug op wat je hebt bereikt.

Werken aan weerbaarheid

Sinds de opening weten steeds meer mensen de Gymboxx te vinden. “Laatst vertelde een 84-jarige vrouw, ook de oudste deelnemer, hoe blij ze is om weer zelf haar was op te kunnen hangen. Dankzij het sporten komt ze beter met haar armen boven haar hoofd. Geweldig toch?!” Ondanks de aangescherpte maatregelen vanwege het coronavirus, verandert er relatief weinig voor de sporters van de Gymboxx. “We sportten al in kleine groepjes. Ook zijn we buiten en op een groot veld. Afstand houden is geen probleem.” Juist in deze tijd is het volgens Christian belangrijk om te werken aan de eigen weerbaarheid. “Ziektes kun je niet altijd voorkomen, maar het zorgt wel dat je minder vatbaar bent. Je bent weerbaarder en dat is positief.”

“De trainingen zijn een combinatie van een dojo mentaliteit met moderne fitness en groepslessen buiten." Foto: Martine Goulmy Design

 

Rijsenhout 2030

De samenwerking met Stichting Leefbaarheid Rijsenhout 2030, waarmee Christian in contact kwam via zijn vriendin die bij politie Haarlemmermeer werkt, heeft hem geholpen te komen waar hij nu staat. De stichting steunt initiatieven die blijvend bijdragen aan de leefbaarheid van Rijsenhout. “De Gymboxx is een plek waar mensen samenkomen om te sporten. Het brengt hechtheid. Je leert nieuwe mensen uit het dorp kennen via je sportgroep. Je traint zelf, maar doorstaat het samen. Dat geeft toch een gevoel van teambuilding.” Marja Ruigrok, wethouder economische zaken en innovatie, was betrokken bij de opening.

Als inwoner van Rijsenhout ben ik ontzettend blij dat de leefbaarheid van ons dorp met de komst van Gymboxx een nieuwe impuls krijgt. Het is mooi dat een jonge ondernemer als Christian dankzij de Stichting Leefbaarheid Rijsenhout 2030 hier een sportfaciliteit kan openen waar inwoners aan hun conditie en gezondheid kunnen werken. Ik ben inmiddels een enthousiast lid en heb mijn eerste trainingen er al op zitten!
 

Gepubliceerd op: 
30 okt 2020