Sport en bewegen voor ouderen: blijf fit en vitaal

Deel deze pagina
Op woensdag 24 maart 2021 overhandigden leden van de wandelvoetbalteams OldStars sv Overbos, vv Zwanenburg en DSOV de aanbevelingen van het Nationale Ouderenfonds aan wethouder sport, Fouad Sidali. De drie aanbevelingen zijn gericht om sport en bewegen bij ouderen te stimuleren en mogelijk te maken.

Impactmeting en potje voetbal

Het Nationale Ouderenfonds heeft samen met het Mulier Instituut een impactmeting gedaan onder OldStars. De uitkomst van deze meting en hun jarenlange ervaring en expertise zijn samengevoegd tot drie aanbevelingen. De landelijk OldStars zijn gevraagd de aanbevelingen aan lokale politici te overhandigen. Ook Haarlemmermeerse teams geven gehoor aan de oproep.  Rien Kruijt van OldStars vv Zwanenburg overhandigde de aanbevelingen aan sportwethouder Fouad Sidali. En benadrukte het belang van sporten voor ouderen en vertelde hoe de wandelvoetbalteams in Haarlemmermeer zijn opgericht. Ook sv Overbos en DSOV hebben een OldStars team. Normaal gesproken spelen de heren een potje voetbal tegen elkaar. In coronatijd even niet, maar hopelijk kan het snel weer wel.  

Wethouder Sidali:  

Ik vind het goede aanbevelingen. Sporten en bewegen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Samen sporten werkt verbindend, is gezellig en goed voor je gezondheid. Ik ben blij met de actieve ouderen in onze gemeente. Wandelvoetbal is een prachtig voorbeeld hoe je samen lekker een potje kunt voetballen, je in beweging blijft en sociale contacten houdt. De OldStars zijn ook goede ambassadeurs voor ons Lokale Sportakkoord. De aanbevelingen van het Nationale Ouderenfonds neem ik dan ook ter harte. Een mooi initiatief!  

Ton van der Aar (DSOV), wethouder Fouad Sidali, Rien Kruijt (SV Zwanenburg) en Kees Rakers (SV Overbos).

Van links naar rechts: Ton van der Aar (DSOV), wethouder Fouad Sidali, Rien Kruijt (SV Zwanenburg) en Kees Rakers (SV Overbos). Foto: Jur Engelchor

Wandelvoetbal

Wandelvoetbal is een sport voor ouderen, waarbij niet gerend wordt en de bal niet hoger dan de heup mag komen. Er bestaan ook andere wandelsporten, zoals wandelhockey en wandeltennis. Kijk bij een sportvereniging in de buurt wat de mogelijkheden zijn. Of raadpleeg de site van het Nationale Ouderenfonds.

Aanbevelingen

De drie aanbevelingen van het Nationale Ouderenfonds zijn:

  • Maak sport in 2021 (en juist ook in coronatijd) voor iedere oudere toegankelijk op diverse plekken en informeer alle 55-plussers over de dichtstbijzijnde (lokale) sportfaciliteiten. Leer te differentiëren in aanbod maar ook met trainingen zodat iedere oudere mee kan doen.
  • Zet in op verbinding met meerdere organisaties om ouderen te motiveren te blijven bewegen. Stimuleer daarnaast ouderen om zelf ook ‘een balletje op te gooien’. Maak de combinatie met sociale elementen. 
  • Zorg voor aangepaste spelregels en maak sporten op elk niveau mogelijk. Luister naar ouderen. Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging en bouw samen aan communities.

In de gemeente Haarlemmermeer wordt al veel aandacht besteed aan sport en bewegen voor ouderen. Via Sportservice Haarlemmermeer, Meer voor Elkaar of via het zorgaanbod. Het blijft belangrijk om er aandacht aan te geven en mensen te stimuleren om te sporten en bewegen. Het ondersteunt ook de aanpak Een tegen Eenzaamheid vanwege het sociale element dat sporten en bewegen biedt. 

Meer informatie over wandelvoetbal of andere vorm van sporten voor ouderen is te vinden op de website van het Nationale Ouderenfonds, of op de website van sommige lokale sportverenigingen. 
 

 

 

 

Gepubliceerd op: 
24 mrt 2021