Slachtoffers toeslagenaffaire hoeven gemeentelijke schulden niet te betalen

Ouders uit Haarlemmermeer die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst hoeven hun schulden aan de gemeente niet terug te betalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week besloten. Hiermee loopt de gemeente Haarlemmermeer voor op de Verzamelwet “hersteloperatie toeslagen” die op 1 januari 2022 ingaat.

Toeslagenaffaire

Duizenden ouders in Nederland zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. Zij krijgen daar van de Belastingdienst een financiële vergoeding voor. Maar voor sommige van deze ouders is alleen geld niet voldoende. Daarom is afgesproken dat gemeenten ouders hulp bieden op het gebied van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Inmiddels zijn de getroffen ouders uit Haarlemmermeer bekend bij de gemeente en is de hulp, waar gewenst, op gang gekomen.

Een vrouw houdt in haar ene hand een lege portemonnee en in de andere een aantal euromunten

Duizenden ouders in Nederland zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Foto: Shutterstock.

Kwijtschelding gemeenteschulden

Begin dit jaar heeft het kabinet laten weten dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire de schulden bij de Belastingdienst en andere overheidsinstanties niet hoeven te betalen. Ook heeft het kabinet de gemeenten gevraagd om de gemeentelijke schulden niet terug te vragen. In september neemt de Tweede Kamer een besluit over het wetsvoorstel voor de zogenoemde landelijke Verzamelwet hersteloperatie. Het Rijk betaalt alle kosten die de gemeenten maken voor het kwijtschelden van de schulden, terug aan de gemeenten.

Slachtoffers Haarlemmermeer

De gemeente krijgt de gegevens van de ouders (of slachtoffers) van de Belastingdienst. Zo is bekend dat het in Haarlemmermeer om ongeveer 380 ouders gaat. De gemeente Haarlemmermeer neemt contact op met de ouders op over het niet betalen van de schulden. Zij hoeven dus zelf geen verzoek in te dienen om hiervoor in aanmerking te komen.

Wethouder Johan Rip (werk en Inkomen):

De toeslagenaffaire heeft enorme gevolgen gehad voor de gezinnen en heeft tot onzekerheid en stress geleid. Door hun schulden niet op te eisen hopen we de ouders rust, zekerheid en zicht op een nieuwe schuldenvrije toekomst te bieden. We gaan dus niet wachten tot 1 januari maar zorgen ervoor dat de schulden zo snel mogelijk verdwijnen.

13 jul 2021