Skatecoaches houden het én veilig én gezellig op de baan

Deel deze pagina
Eerst even de namen: Vincent Klaver, Jesse van Staaveren, Joep van der Veen, Feral Parker en Jouri Kattenberg. Zij zijn de skatecoaches van skatepark Headville in Floriande. Ze hebben kleding en andere benodigde spullen in ontvangst genomen van de gemeente.

Dat moest helaas in de regen gebeuren maar zoals het rechtgeaarde skaters betaamt maalden ze daar niet om. De T-shirts en hoodies met logo, ontworpen door StudioRis van Mariska van der Spek, díe zijn geregeld door de gemeente. De rest van dit verhaal heeft een hoog Do It Yourself (DIY) gehalte. Vanuit het perspectief van de vijf mannen, voor alle duidelijkheid.

De skatecoaches en Mariska bij de skatebaan

Headville Sk8park in Floriande met van links naar rechts: Mariska van der Spek (StudioRis), skatecoaches Joep van der Veen, Jouri Kattenberg, Jesse van Staaveren, Feral Parker, Vincent Klaver. Foto: Jur Engelchor

Waardering

Het is mede daarom dat er met zo veel waardering wordt gesproken over het initiatief van het kwintet. Door wethouder Marjolein Steffens-van de Water en burgemeester Marianne Schuurmans onder anderen.

O ja, de drie borden zijn uiteraard van gemeentewege geplaatst. Daarop staat een aantal spelregels waaraan de gebruikers van de skatebaan zich moeten houden.

In de weg

Het was hard nodig dat duidelijk werd gemaakt wat wel en niet door de beugel kan, vertelt Fabienne Leeflang van het gemeentelijke team openbare orde en veiligheid, met onder meer jeugd als specialisatie. Het was vooral afgelopen zomer niet altijd even gezellig in het skatepark. Er was onder meer sprake van intimidatie. Bijvoorbeeld door een groepje dat het skatepark als hangplek gebruikte en daarbij een voorkeur ontwikkelde voor precies de plekken waar de wieltjes moeten draaien. “Ze zaten letterlijk in de weg”, aldus Fabienne Leeflang.

Sfeer

Vincent Klaver, Jesse van Staaveren, Joep van der Veen, Feral Parker en Jouri Kattenberg hadden ook in de gaten dat de sfeer op de druk bezochte skatebaan niet meer zo was zoals die hoort te zijn. Skaters zijn doorgaans zeker in voor een dolletje of een plagerijtje en het heerlijke vrije gevoel dat hun capriolen op de baan hen oplevert, moet ook niet te veel met regeltjes en vingerzwaaien worden ingeperkt. Maar als je je als skater niet meer op je gemak voelt en als vooral jonge skaters het skatepark meer als een bedreiging dan een aantrekkelijke uitdaging ervaren, is er echt wat mis. Daar wilden ze wat aan doen.

Wending ten goede

De vijf jongemannen behoren tot de wat oudere skaters en hebben daardoor ook een zeker aanzien. Zij wilden een rol in dit verhaal spelen, een wending ten goede veroorzaken. “Ze hebben zichzelf opgeworpen”, aldus Fabienne Leeflang die van haar waardering geen geheim maakt.

Dat deden ze in gesprekken met de politie, handhaving en jongerenwerk. Ze doen het allemaal vanuit hun betrokkenheid bij het reilen en zeilen van het skatepark. Het is hen te doen om de veiligheid en de ontspannen sfeer op het skatepark. Sinds ze die rol hebben opgepakt hebben zich geen noemenswaardige incidenten meer voorgedaan. Wat ze doen, wérkt. Dat is toch mooi?   

Formeel

Tijd voor het formele deel van dit verhaal. Namelijk over de afspraken die zijn gemaakt. Zodat iedereen daar kennis van kan nemen en verwarring over wie waarvoor verantwoordelijk is uitblijft:

  • Vijf volwassen skaters zetten zich vrijwillig in als skatecoach.
  • De skatecoaches zien toe op het naleven van de spelregels voor het skatepark Headville en spreken gebruikers daar indien nodig op aan.
  • De skatecoaches letten op de veiligheid.
  • De skatecoaches houden het park netjes en schoon samen met de andere gebruikers.
  • De skatecoaches houden goed contact met andere gebruikers.
  • De skatecoaches signaleren problemen en calamiteiten en proberen dit op te lossen.
  • De skatecoaches zorgen dat de sfeer goed is en blijft.
  • De skatecoaches zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en schakelen handhaving of politie in als dat noodzakelijk is.

 Visitekaartje

De skatecoaches hebben inmiddels een EHBO-training afgerond. En ze zijn dus voorzien van kleding waarmee ze zich onderscheiden en herkenbaar zijn. Ook hebben ze kaartjes op zakformaat gekregen met de afspraken en met de logo’s van de skatecoach, gemeente en politie op de achterkant. Mochten er toch vragen komen over de rol die ze als skatecoach vervullen dan geeft hun visitekaartje direct een luid en duidelijk antwoord.

Gepubliceerd op: 
8 dec 2021