Situatie Voedselbank steeds schrijnender

De situatie bij de Voedselbank Haarlemmermeer is schrijnend. Er is sprake van een groeiend tekort aan ‘droge kruidenierswaren’, de houdbare producten. In Haarlemmermeer zijn bijna 350 gezinnen wekelijks afhankelijk van een voedselpakket van de Voedselbank om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Voorzitter Hans de Bats maakt zich zorgen. InforMeer sprak met hem.

Groeiend klantenbestand

Hans de Bats, voorzitter van de Voedselbank Haarlemmermeer, ziet sinds de uitbraak van corona een stijging van het aantal klanten van 15 procent. “Dat is veel, maar als we het vergelijken met de cijfers van twee jaar geleden, dan zien wij op dit moment zelfs een verdubbeling. Er zijn nu ongeveer 350 huishoudens afhankelijk van de voedselpakketten, dat zijn zo’n 1050 personen.”

Vrijwilligers aan de slag bij de voedselbank

Vrijwilligers van de Voedselbank Haarlemmermeer aan de slag. Foto: Jur Engelchor

Hulp hard nodig

Van 9 tot 22 november is er een landelijke inzamelactie voor de voedselbanken, georganiseerd door Albert Heijn. Hans de Bats:

Wij sluiten natuurlijk graag aan bij deze landelijke actie. Het is op dit moment lastig om zelf winkelinzamelingsacties te organiseren. Deze acties zijn er vooral op gericht om houdbare goederen in te zamelen om de pakketten mee aan te kunnen vullen. In Haarlemmermeer doen alle zes vestigingen van Albert Heijn mee: de vestigingen in Badhoevedorp en in Nieuw-Vennep en de vier in Hoofddorp. We vragen mensen die boodschappen doen om iets extra’s te kopen. Die artikelen kunnen ze aan het eind van het winkelbezoek achterlaten in kratten, bemenst door vrijwilligers.

Ontstond er aan het begin van de coronatijd een tekort aan houdbare producten vanwege hamstergedrag, nu is het omdat inzamelen via de distributeurs en producenten vanwege de coronamaatregelen lastiger is geworden. De Bats: “Dat zorgt toch voor een verschraling van het pakket. Deze actie kan ervoor zorgen dat de inhoud van de pakketten weer op peil komt.”

Vrijwilligers voor de actie

Voor deze landelijke actie zijn er in Haarlemmermeer nog veel vrijwilligers nodig. De Bats:

We hopen nog zo’n 150 vrijwilligers te vinden die een dagdeel of een paar uur bij de vestigingen de kratten bemensen en de goederen in ontvangst nemen. De actie loopt tot en met 22 november, dus aanmelden kan nog wel even via de website van de Voedselbank.

Beroep op de Voedselbank

De voorzitter van de Voedselbank Haarlemmermeer hoopt dat mensen eerder een beroep op de Voedselbank gaan doen, waardoor ze minder snel in de schulden komen. “Als mensen eenmaal in schuldproblematiek belanden, dus lenen om voedstel te kopen, kost het veel meer moeite om eruit te komen. Vandaar onze oproep aan mensen om zich aan te melden op het moment dat ze zien dat er onvoldoende geld overblijft om goed voedsel voor de kinderen te kunnen kopen. Als noodhulporganisatie signaleren wij ook. En we sturen door naar de afdeling Sociale Dienstverlening van de gemeente Haarlemmermeer om te voorkomen dat deze mensen diep in de schulden raken. Die samenwerking is heel belangrijk. Als mensen ineens zonder werk komen, weten ze vaak niet welke hulp er mogelijk is en welke weg ze daarvoor moeten bewandelen. Wij vangen de eerste voedselnood op, de gemeente zorgt voor structurele oplossingen. En dan is er nog een grotere groep die geen gebruik maakt van de Voedselbank die dat wel zou kunnen doen.”

Zorgen

“We maken ons als Voedselbank best zorgen. Bij de Vereniging van Voedselbanken Nederland realiseren we ons dat we misschien wel een toename van 50% krijgen. Een belangrijk deel van de mensen met flexibele banen raakt hun baan kwijt vanwege de pandemie. Zij worden eerder getroffen dan mensen die meer baanzekerheid hebben. En deze omgeving, met Schiphol, is natuurlijk ook heel hard getroffen door banenverlies,” zegt De Bats. “We weten dat met name een plotselinge inkomensdaling snel kan leiden tot armoede. Als Voedselbank Nederland zijn we aan het kijken hoe we structureel aan meer voedsel kunnen komen. We hebben aan het kabinet gevraagd om middelen beschikbaar te stellen aan de voedselbanken om te zorgen dat de pakketten goed gevuld kunnen blijven voor die mensen die het nu het hardste nodig hebben. Daar staan wij als Voedselbank Haarlemmermeer compleet achter.”

Ook wethouder Johan Rip, Werk & Inkomen, maakt zich zorgen:

Vanwege de coronacrisis zien we een stijging in het aantal huishoudens dat voedselhulp nodig heeft. De situatie begint nu behoorlijk nijpend te worden en daarom is alle hulp welkom. Ik roep iedereen op om producten te doneren bij de vrijwilligers die in de supermarkten staan om in te zamelen. Een geldbedrag doneren kan natuurlijk ook via de website van de Voedselbank. Of meld je, net als ik al heb gedaan, aan om te helpen inzamelen!

9 nov 2020