Schuimende fontein op Beursplein voorlopig uitgezet

Deel deze pagina
De fontein bij het Beursplein in Hoofddorp wordt voorlopig uitgeschakeld. De maatregel dient als ontmoediging van ‘schuimparty’s’. Het begint de laatste tijd een hype te worden om er flessen Allesreiniger en Dreft of andere afwas- en schoonmaakmiddelen in leeg te kieperen.

Beelden van het resultaat van deze ‘grap’ zijn op Dumpert gezet. Met een beetje fantasie kun je er een op een vulkaanuitbarsting lijkend natuurverschijnsel in zien. Notabene in hartje Hoofddorp. In werkelijkheid is het een schuimvlokken-spuwende fontein midden op de rotonde bij Hotel De Beurs, vernoemd naar Hódmezövásárhely, de gemeente in Hongarije waarmee Haarlemmermeer in het verleden een stedenband onderhield. 

Verkeer 

Op het filmpje blaast de wind de schuimvlokken flink in het rond. Het heeft er alle schijn van dat de filmmaker zijn slag heeft geslagen in de vroege of juist late rustige uren. Er is weinig verkeer te zien. Dat is maar goed ook, want het verkeer zou best overlast kunnen ondervinden van deze zichtontnemende bellenblaaschaos.

De aannemer die in opdracht van de gemeente de fontein beheert, meldt dat hij over een goedje beschikt dat al dat geschuim tegengaat. Maar er worden zulke grote hoeveelheden schoonmaak- en afwasmiddelen in het water gegoten, dat de schuimoverlast blijft dan wel terugkeert. 

De fontein op het beursplein gaat voorlopig uit om 'schuimparty's tegen te gaan. Foto: uit video Dumpert

 

Kleurstoffen 

Richard Kos, specialist kunstwerken bij Beheer en Onderhoud, vindt het niet zo grappig. Hij vreest dat er een hype is ontstaan. Waarvan het wellicht de bedoeling was om deze uit te bouwen, want de aannemer heeft ook flesjes met kleurstoffen aangetroffen in het water.  Alles overziende lijkt het Richard Kos het beste om de fontein voorlopig uit te schakelen. “Ter ontmoediging.” 

“Natuurlijk heb ik het liefst dat de fontein aan staat. Dat is een mooi gezicht op die markante plek. Maar als we ons alsmaar met schuimbestrijding moeten bezighouden, gaat de lol eraf. We moeten de komende periode gebruiken om na te gaan óf en wat we kunnen doen om een einde te maken aan dit geintje.” 

Voorlopig is de fontein op het Beursplein uitgeschakeld. Foto: Kees van der Veer

 

Chemisch 

Wat Richard Kos onder meer dwars zit, is dat de aannemer een chemisch middeltje moet gebruiken om het schuim te bestrijden. “Je weet maar nooit wat dat op de lange termijn met de coating van de fontein doet. En onderschat de kosten niet. Niet van dat middeltje, maar de voorrijkosten. Dat gaat als dit zo door gaat aardig in de papieren lopen.”

Gepubliceerd op: 
7 jul 2020