Schone Buurt Ambassadeurs gaan in gesprek over grofvuil
Aanleiding is een artikel in InforMeer over een actie op Eiland 4 van Floriande. Een bewoonster daar had zo genoeg van de rommel bij de container voor haar deur, dat ze samen met haar buren actie ondernam. Ze hing een spandoek op en organiseerde een challenge - een uitdaging - voor de buurt om de omgeving van de container honderd dagen vrij van afval te houden. Met succes: het bleef er 99 dagen afvalvrij.

Schone Buurt Ambassadeur Laura Reijling bij een brengparkje in de wijk Graan voor Visch. Foto: De Gouden Plaat/Violet Johan
Koelkasten en kartonnen dozen
Ook in Graan voor Visch hebben inwoners de buik vol van de brengparkjes die bedolven raken onder de kartonnen dozen, afgedankte bedden, matrassen, koelkasten en bankstellen. De wijkraad spant zich al jaren in om het dumpen tegen te gaan. “Wij hebben de gemeente het voorstel gedaan om groene grasmatjes rond de containers te leggen. Die zijn er toen wel in andere wijken gekomen, maar bij ons helaas niet”, vertelt Kees Klaassen, voorzitter van de wijkraad. De gemeente heeft voor de grasmatten in eerste instantie gekozen voor andere wijken omdat in Graan voor Visch indertijd al (tijdelijke) borden waren neergezet met het verzoek geen afval bij de containers te plaatsen. Kees Klaassen: “Ook wijzen we via de wijkkrant, website en sociale media inwoners regelmatig op de mogelijkheden om grofvuil gratis op te laten halen of weg te brengen. Maar blijkbaar komt die boodschap bij sommige mensen toch niet aan.”
In gesprek
Een challenge organiseren in een straat is één ding, maar in een wijk met 3.500 inwoners is de kans van slagen een stuk kleiner. Die vraagt om een andere benadering. De wijkraad riep de hulp in van NMCX, en in samenspraak met de gemeente is gekozen voor een aanpak in drie stappen. Als eerste zijn afgelopen maand gesprekken gevoerd met inwoners. Waardoor denken zij dat het komt dat er steeds zoveel rommel ligt? En wat voor oplossingen zien zij? Deze maand volgt stap twee waarbij met inwoners wordt besproken hoe die oplossingen concreet kunnen worden gemaakt. Derde stap is dan de uitvoering.
Schone Buurt Ambassadeurs
Zoiets organiseren in tijden van corona is wel een dingetje. “Een bijeenkomst houden kan nu niet. Daarom hebben we gekozen voor gesprekken in de buitenlucht, bij de brengparkjes zelf”, vertelt Virgil Bawits van NMCX. Jongeren in opvallende groene pakken hebben zich als zogeheten Schone Buurt Ambassadeurs tijdens drie weekenden in november bij de containers geposteerd. Aan de hand van een vragenlijst interviewden zij – op anderhalve meter afstand - inwoners die hun glas, papier of plastic kwamen brengen of die gewoon langsliepen. “Een groot deel van de geïnterviewden denkt dat veel inwoners toch niet goed weten wat ze met hun grofvuil moeten doen. Omdat ze nog niet zo lang in de wijk wonen bijvoorbeeld, of omdat ze het Nederlands niet goed beheersen.”
Veel liefde
De gesprekken bij de brengparkjes verliepen in een prima sfeer, vertelt Virgil. Dat verbaast hem niet. “Er is zoveel liefde in deze wijk. Graan voor Visch heeft een heel diverse bevolking, oud, jong, alleenstaanden, gezinnen en mensen van allerlei afkomst die ontzettend goed met elkaar omgaan. Met veel actieve bewoners die zich betrokken voelen bij hun buurt.” Dat beaamt Kees Klaassen.
Ook de organisaties, zoals de wijkraad, de school, Maatvast en de moskee, weten elkaar te vinden en werken goed samen.
Zo hebben de school, ouders, de wijkraad en vrijwilligers er een paar jaar geleden samen voor gezorgd dat het saaie schoolplein werd omgetoverd tot een prachtig groen en uitdagend Wereldplein. De moskee zorgt tijdens de halfjaarlijkse opschoonacties voor thee en kinderen en jongeren helpen vanuit de moskee soms een handje mee met zwerfafval ruimen.
Met stapjes
Maar je moet wel realistisch blijven. Van de ene dag op de andere zal het afval dumpen bij de containers niet afgelopen zijn, zeggen beide heren. Kees Klaassen: “Het gaat met stapjes. Dit is weer een andere en extra manier om mensen ervan bewust te maken dat je grofvuil niet bij de brengparkjes neer moet zetten. Als je je keuken verbouwt, bel Meerlanden en maak een afspraak. Je kunt het afval gewoon voor je deur neerzetten.” Hij gelooft in de kracht van herhaling van de boodschap én put vertrouwen uit het feit dat de buurt er nu schoner bijligt dan een paar jaar geleden. “Er is minder zwerfvuil, al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat dat ook kan komen doordat er minder mensen op straat zijn.”
Fantastisch
“Ik zie bij heel veel mensen een mentaliteitsverandering”, zegt Virgil Bawits.
Weet je dat er in Haarlemmermeer wekelijks 75 tot 100 inwoners actief zijn om zwerfvuil op te ruimen? Dat is fantastisch, daar mogen we hartstikke trots op zijn. Vanuit NMCX ondersteunen wij deze vrijwilligers, omdat wij het belangrijk vinden dat het afval niet in het milieu belandt. En natuurlijk kun je niet alles in één keer veranderen, maar ik zie steeds meer mensen die betrokken zijn bij een schone wijk en zich daarvoor in willen zetten.