Samenwerkende huisartsen vaccineren in de VanZantenhal

Deel deze pagina
In Haarlemmermeer krijgen alle inwoners van 60 tot en met 64 jaar deze week de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt via de huisarts. 34 van de 40 huisartsen in Haarlemmermeer hebben zich verenigd via Zorggroep Haarlemmermeer in één vaccinatielocatie: de VanZantenhal in Nieuw-Vennep. Al 70 procent van de groep heeft zich aangemeld. Dat zijn ruim 4.000 mensen. Eind juni volgt de tweede prikronde om een volledige vaccinatiebescherming te krijgen. Die wordt op dezelfde manier georganiseerd. Een van de initiatiefneemsters van deze vaccinatieoperatie is Martine Verwijs, huisarts in Hoofddorp. InforMeer ging met haar in gesprek.

Gezamenlijk vaccineren

Het grote voordeel van gezamenlijk vaccineren? Huisarts Martine Verwijs legt het uit: “Het vaccineren tegen corona is heel ingewikkeld. De vaccinatiestrategie wisselt steeds. De vaccins hebben een lastige gebruiksaanwijzing. Het is heel anders dan de griepprik. Nu we deze ingewikkelde opdracht samen met veel huisartsen doen, geldt dat vele handen licht werk maken. Je zorgt dat er één kleine organisatie verantwoordelijk is voor de administratie en de uitvoering. Op deze manier hoeven huisartsen maar één dag aanwezig te zijn in de VanZantenhal en houd je meer capaciteit over in de praktijk voor de reguliere patiëntenzorg. Het is belangrijk dat die door blijft gaan. Daarbij kunnen patiënten nu, doordat er meerdere prikdagen zijn, meer kiezen in wanneer ze in de prikweek terecht kunnen. Als dit vaccineren door de individuele huisarts was gedaan, dan was er veel minder flexibiliteit voor de patiënt geweest.”

De VanZantenhal doet dienst als vaccinatielocatie

Samenwerkende huisartsen vaccineren in de VanZantenhal in Nieuw-Vennep. Foto: Jur Engelchor. 

Opdracht

De vaccinatie is een opdracht van de Rijksoverheid en daarmee de RIVM. Huisarts Verwijs: “Binnen Haarlemmermeer moeten we meer samenwerking zoeken. Dit project is een mooie opstap om tot nog meer eenheid te komen. We doen het samen. We prikken nu en over twaalf weken weer. Nu staat de meivakantie voor de deur, straks de zomervakantie. Ook huisartsen hebben op hun tenen gelopen en zijn toe aan een broodnodige time out. Die prik moet er wel in. Met dit systeem houden we continuïteit van het vaccineren, maar ook voor de huisartsen zelf.”

Zorggroep

Het samenwerkingsplan is deels ontstaan vanuit de Zorgroep Haarlemmermeer. Die is indertijd opgericht om de chronische zorg voor de huisartsenpraktijken te organiseren. Maar, de Zorggroep Haarlemmermeer zal steeds meer proberen om huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten te ontlasten door bepaalde zorgtaken gemeenschappelijk te organiseren. Martine Verwijs: “Wij zien dat de belasting voor de huisartsenpraktijken groot is. Daarom is de Zorggroep opgericht. Hierin zitten ook verschillende praktijkmanagers. De vraag was: hoe gaan we dit vaccineren aanpakken? Het is een hele organisatie met steeds wisselende informatie vanuit de overheid. Dat hadden huisartsen nooit goed allemaal alleen kunnen doen. Nog los van het feit dat iedereen hetzelfde wiel aan het uitvinden is. Door corona kwam afgelopen jaar heel veel op de huisartsen af, in een hele korte tijd. Dat logistiek ingewikkelde vaccineren erbij, dat was te zwaar. Eerst vonden we dat dit vaccineren door de GGD zou moeten worden gedaan, maar de overheid rekende toch op de hulp van de huisartsen. Dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en onze energie gebundeld. Ik word hier heel blij van en ben erg trots dat we dit in onze gemeente zo mooi voor elkaar hebben gekregen. Wij dragen op deze manier ook bij aan de herwinning van vrijheid voor bepaalde mensen. Dat is heel belangrijk. We werken professioneel. Het is een eerlijk en uniform systeem. Alle mensen in de Haarlemmermeer tussen de 60 en de 65 jaar krijgen dezelfde behandeling en dat is overzichtelijk en duidelijk.” 

Een groep mensen wacht nog 15 minuten in de VanZantenhal na de vaccinatie

De VanZantenhal, ingericht als vaccinatielocatie. Foto: Jur Engelchor. 

Organisatie

“Er waren de afgelopen maanden steeds veranderingen in de vaccinatiestrategie. Toen er uiteindelijk een definitieve GO was, kregen de mensen die hiervoor in aanmerking kwamen van de eigen huisarts een oproepkaart met een code. Via een online platform konden ze een afspraak maken bij de VanZantenhal. John van Zanten heeft de locatie prachtig voor ons ingericht, en gezorgd dat er constant veilig kan worden gewerkt. Tijdens een vaccinatie dag, lopen gemiddeld zo’n 27 mensen rond die alles in goede banen leiden. Er zijn huisartsen, doktersassistenten, apotheek, medisch administrateurs, hulp van Rode Kruis, verkeersregelaars, organisatoren. Vandaag (dinsdag 20 april, red.) hebben we 1200 mensen geprikt. Gisteren waren dat er 700. We prikken zo’n 180 mensen per uur. Mensen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Als je alles negatief hebt kunnen beantwoorden, kom je in de snelle lijn. Als je wel ‘Ja’ hebt moeten invullen bij een vraag, kom je bij de huisarts terecht. Dan krijg je een aantal vragen, in de trant van: ‘Ben je bekend met heftige reacties, gebruik je bloedverdunners’. We hebben ook een calamiteiten ruimte met spoed medicatie, voor mensen die slecht reageren. Gelukkig hebben we dat nog niet meegemaakt. Daarnaast zijn er nog twee verkoever-ruimtes met zo’n 100 stoelen waar de gevaccineerde mensen 15 minuten wachten voordat ze weg mogen.” Dokter Verwijs vervolgt: “Wat ik belangrijk vind: apotheek Kind uit Nieuw-Vennep speelt een belangrijke rol in ons team. Zij doen het vaccinbeheer en dat is behoorlijk ingewikkeld. De manier waarop je met de vaccins omgaat, de temperatuur, dat luistert heel nauw. Zij zijn ook op de priklocatie aanwezig.”

Belangrijk

Dokter Verwijs vindt deze vaccinatie belangrijk. “Uit onderzoek, bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat mensen na vaccinatie beter beschermd zijn. Ze worden minder ziek van corona. Komen minder op de intensive care terecht. De infecties waart nog in de samenleving rond, maar is wel milder. Ernstige ziekteverschijnselen, opname op de IC en het aantal overlijdens gaat omlaag. Voor de zorg is een hele zieke coronapatiënt erg arbeidsintensief. Ook als de coronapatiënt nog thuis is, kost bijvoorbeeld een visite al snel een uur. Je moet een beschermend pak aan, je kan je telefoon niet gebruiken en ook niets opschrijven, je moet naderhand van alles ontsmetten, inclusief je auto. Coronapatiënten hebben daarbij ook vaker last van restverschijnselen. Mensen kunnen invalide worden door corona. Ook jonge mensen. Ze kunnen zich minder inspannen, zijn snel moe. Dat is een grote handicap die je dan oploopt. Het liefst zou ik zien dat we iedereen zo snel mogelijk kunnen vaccineren. Dat betekent dat de strategie niet steeds moet veranderen, anders werkt het niet. Ik zie in mijn praktijk veel coronaleed, ook indirect: banenverlies, faillissementen, mensen die een jaar lang binnen zitten, angststoornissen, depressies, kinderen waar het niet goed mee gaat. Door nu samen te vaccineren, wil ik bijdragen aan een oplossing. De opkomst voor de vaccinaties in de VanZantenhal is nu zo’n 70 procent. Het zou fijn zijn als het 80 procent kan worden. Ik hoop dat mensen in zien dat de risico’s op eventuele bijwerkingen van de vaccinaties echt minimaal zijn en zeker opwegen tegen de risico’s van eventuele ernstige corona."

Tijd

Vorige week zat dokter Verwijs twee dagen, noodgedwongen, in haar eigen praktijk aan de telefoon. “Het was heel druk. Mensen die twijfelen of ze het vaccin willen, willen dan met mij praten over hun twijfels. Hoe graag ik dat ook zou willen, het gaat gewoon niet om iedereen persoonlijk hierover te woord te staan. Dat zijn er dan te veel. Ik krijg namelijk ook andere zorgvragen. Mensen die heel ziek zijn en op sterven liggen. Corona gaat helaas ook ten koste van de gewone zorg. Als het vaccineren deze week voorbij is kan ik hopelijk weer op bezoek bij of bellen met kwetsbaren mensen in mijn praktijk. Het kost veel tijd en het slokt tijd op van mijn gewone werkzaamheden.”

Een vrouw krijgt het vaccin ingespoten

De vaccinatie is deze week in volle gang. Foto: Jur Engelchor. 

Vaccinatiebereidheid

Martine Verwijs ziet dat de vaccinatiebereidheid in Haarlemmermeer groot is. “Mensen volgende de regels wel. We zijn een gemeente met veel ondernemers en zzp’ers. Met de mentaliteit van ‘Niet lullen, maar poetsen’. Veel mensen die goed geïnformeerd zijn. Nuchtere denkers. Mensen die weloverwogen bereid zijn om zich te laten vaccineren. Zij hebben er veel last dat de economie niet draait zoals het zou moeten. De mensen die nu aan de beurt zijn voor een vaccin zijn vooral opgelucht. Ze vinden de organisatie in de VanZantenhal goed. Het is heel duidelijk en overzichtelijk. We krijgen positieve reacties, zien veel opgeluchte gezichten en horen opgeluchte verhalen. Corona maakt iets los in onze samenleving. Ik hoop dat we minder op anderen gaan letten, maar weer een klein beetje in vrijheid en met respect voor elkaar doorleven.” 

Persconferentie

Deze manier van vaccineren is een succes. Toch werd er op 20 april tijdens de persconferentie van het kabinet aangegeven dat 18- tot 60-jarigen toch naar de GGD moeten voor een vaccinatie. Dat gebeurt dus niet door de huisartsen. Martine Verwijs: “De vaccinatiestrategie verandert per week. We moeten dus afwachten hoe het verder gaat. Wij zouden dit graag meer doen, we kunnen dit.”

Op dit moment vaccineert de GGD mensen geboren in 1954 en eerder, dus iedereen die dit jaar 67 wordt of is geworden. GGD Kennemerland heeft nu wel de infrastructuur om de piek van het vaccineren aan te kunnen. Het aantal beschikbare vaccins blijft achter. Er wordt wel steeds meer gevaccineerd. Deze week staan bij GGD Kennemerland ruim 16.000 afspraken gepland. Dat is een stuk meer dan de afgelopen tijd. De komende weken zal dat aantal nog stijgen. Mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas die jonger dan 60 jaar zijn kunnen, nadat ze een uitnodigingsbrief hebben ontvangen van hun huisarts, vanaf nu een afspraak maken bij de GGD.   

Dinsdag maakte de Rijksoverheid bekend dat de GGD de miljoen mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie versneld gaat vaccineren. Dit zijn de mensen die elk jaar van hun huisarts een uitnodiging krijgen voor een griepprik. Ook nu ontvangen zij een uitnodiging van hun huisarts, maar het prikken doet de GGD.

Meer informatie over vaccinatie tegen het coronavirus en de volgorde van vaccinatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid

 

 

Gepubliceerd op: 
21 apr 2021