'Samen bekennen wij kleur in Haarlemmermeer'

Deel deze pagina
Best een hoop herrie als via MS Teams in de koptelefoon uit zo’n 30 kelen “Samen bekennen wij kleur in Haarlemmermeer” wordt geroepen. Maar het is wel mooie herrie die past bij het moment. Want nu de handtekeningen door zo’n dertig partners onder de convenanten zijn gezet, voor de camera zijn gehouden én gefotografeerd, is de Regenboogalliantie Haarlemmermeer een feit.

Dat betekent dat uiteenlopende organisaties hebben vastgelegd dat ze hun stinkende best (blijven) doen  om de sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid van LHBTI’s in Haarlemmermeer te vergroten. Vanuit het onderwijs, Meerwaarde, Maatvast, ondernemers, sport, zorg, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Cultuurgebouw, de gemeente, Veilig Thuis, Kerkcentrum De Ark, COC Kennemerland, Protestantse Gemeente enz. klonk vanochtend de roep om kleur te bekennen.

Regenboog 

Wethouder Steffens, die blij is om en trots op het grote aantal deelnemers en ook hun grote verscheidenheid, verscheen in beeld met een regenboogvlag op de achtergrond. Na de digitale bijeenkomst snelde zij naar het raadhuis in Hoofddorp om de regenboogvlag voor het raadhuis te hijsen. 

Die pendel was nodig omdat de geplande fysieke bijeenkomst op het raadhuis wegens corona moest worden afgeblazen en omgezet in een digitale. En er kan best veel met MS Teams maar voor het hijsen van een vlag is dat geen oplossing.

Toch was het ook een feestje op de beeldschermen en bleef het karakter van de in de Burgerzaal geplande ontbijtbijeenkomst behouden want de deelnemers hadden de eerste maaltijd van de dag thuis bezorgd gekregen. Dat was weliswaar niet gelukt voor de deelnemers die vanuit Zeeland of Utrecht inbelden maar daar bestond alle begrip voor. 

De ondertekening van het convenant gebeurde digitaal. Foto: gemeente Haarlemmermeer

 

Een klein feestje 

Er was sowieso niet zo veel dat de pret kon drukken. Sterker nog, het was zelfs gezellig en er werd toch een klein feestje gebouwd op alle schermpjes. De deelnemer die een roze bril voor zijn gewone bril op zijn neus had staan, was bijvoorbeeld zo’n sfeermaker. 

Cordaan 

Een feestje in een feestje was het voor woon- en zorgcentrum In het Zomerpark van Cordaan in Nieuw-Vennep dat de zogenoemde Roze Loper in de wacht heeft gesleept. “Als eerste, als enige.” De Roze Loper is een certificaat voor zorginstellingen die aandacht schenken aan LHBTI’s. Die aandacht, vooral in de vorm van gesprekken, is keihard nodig. Want de doelgroep heeft de neiging, eenmaal in een verpleeghuis wonend “in de kast terug te keren, vertelden de vertegenwoordigers van Cordaan. Vanwege het behalen van de Roze Loper ging In het Zomerpark uiteraard ook de regenboogvlag fier in top. Dankzij wethouder Mieke Booij. Alles coronaproof uiteraard. 

Mieke Booij werd bedankt op scherm door wethouder Steffens. “Ik kan niet op alle plekken tegelijk zijn. Gelukkig krijg ik hulp.” Haar dankwoord was ook gericht aan andere collega-bestuurders, wethouders Mariëtte Sedee en Marja Ruigrok, verantwoordelijk voor het hijsen van de regenboogvlaggen in achtereenvolgens Nieuw-Vennep en Halfweg. En aan dorps- en wijkraden en sportclubs die dit weekeinde op het veld verschijnen in regenboogkleuren. Wethouder Steffens: “Laat de regenboogvlag drie dagen wapperen. Het is eigenlijk pas zondag echt Coming Out Day maar onze boodschap verdient het om méér dagen te worden uitgedragen.” 

“Ik ben trots en blij met de stappen die we nu zetten, maar ik besef me ook dat dit nog maar het begin is. We hebben nog een lange weg te gaan maar we kunnen heel ver komen met deze Regenboogalliantie in de Regenbooggemeente Haarlemmermeer.” Aldus wethouder Steffens nadat bovenstaand filmpje was gelanceerd

 

Gepubliceerd op: 
9 okt 2020