Proef met bodycams voor handhavers

Het zat er al een tijdje aan te komen en nu is het dan zo ver: een proef met bodycams voor de gemeentelijke handhavers. Te beginnen op 1 juli met tien stuks van zo’n duizend euro per stuk.

De proef duurt vier maanden. Gedurende deze periode wordt nagegaan of de draagbare camera’s, die gemakkelijk aan het uniform kunnen worden bevestigd, de veiligheid én het veiligheidsgevoel vergroten van de handhavers en hoe dit technische hulpmiddel het beste kan worden gebruikt.
De evaluatie, na drie maanden, moet uitwijzen wat de beste vervolgstappen zijn: stoppen met de bodycams of er mee doorgaan en er juist méér aanschaffen of alle handhavers op straat ervan voorzien.
Dat heeft burgemeester Marianne Schuurmans bekend gemaakt. Ook heeft zij de gemeenteraad een nota over de proef met bodycams gestuurd.

Haarlemmermeer start een proef met bodycams voor handhavers

Haarlemmermeer start een proef met bodycams voor handhavers. Foto: Margo Oosterveen

Korte lontjes

Het doel, zo heeft de burgemeester al een paar keer verklaard in de gemeenteraad, is een veiligere werkomgeving voor de handhavers. Zij hebben in toenemende mate te maken met agressief en intimiderend gedrag. “Verbaal en fysiek. Ja, helaas óók in Haarlemmermeer”, zegt ze, refererend aan onder meer de gebeurtenissen op 3 mei jongstleden in Hoofddorp. Twee handhavers zijn op die dag fysiek mishandeld toen zij een groep vissers aanspraken omdat ze de noodverordening overtraden. De burgemeester heeft daar al eerder publiekelijk schande van gesproken. Ze signaleert dat vooral in de huidige coronatijd handhavers op straat worden geconfronteerd met korte lontjes, agressief gedrag.

Gummiknuppel en pepperspray

De bodycams zijn niet de enige manier om de handhavers te beschermen. “Ze volgen opleidingen en trainingen waarbij ze leren om te gaan met uiteenlopende types”, zegt burgemeester Schuurmans. Ook heeft ze zich, samen met andere burgemeesters sterk gemaakt voor uitbreiding van de uitrusting van de handhavers met gummiknuppel en eventueel pepperspray. “Ik kan er alleen maar voor pleiten. Dat doe ik dan ook. Maar het besluit hierover moet bij de minister van Justitie en Veiligheid vandaan komen.”
Burgemeester Schuurmans verwacht positieve effecten van de bodycams. Ervaringen van en onderzoek in andere gemeenten, zoals Zaanstad, Amsterdam en Rotterdam laten zien dat de mobiele camera’s een preventieve én de-escalerende werking kunnen hebben.

Kennelijk gedraagt men zich wat beter met de camera op zich gericht. En het beeldmateriaal kan natuurlijk worden gebruikt als ondersteunend bewijsmateriaal door de politie en het openbaar ministerie.

Ondernemingsraad

Overigens is het opnemen en vastleggen van beelden met een bodycam aan uiteenlopende regels gebonden. “Die bepalen onder meer onder welke voorwaarden beelden mogen worden gemaakt en wie ze mag bekijken.”
In theorie is een bodycam ook zéér geschikt als personeelsvolgsysteem maar burgemeester Schuurmans zegt met klem dat dat geenszins de bedoeling is. “De gemeente gebruikt de opnamen niet voor functioneringsgesprekken met de handhavers. Maar die keiharde toezegging van mijn kant is niet voldoende. We gaan netjes de OR (ondernemingsraad, red.) om toestemming vragen. Zoals het hoort.”

25 jun 2020