Proef afsluiting Aalsmeerderdijk Rijsenhout start 1 november

Deel deze pagina
De Aalsmeerderdijk in Rijsenhout wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer van maandag 1 november tot en met zondag 28 november van 7.00 uur tot 19.00 uur. Het gaat om een proef.

Afsluiting bij Verremeer

De afsluiting gebeurt op de Aalsmeerderdijk bij Verremeer. Daar wordt de dijk in die periode dagelijks van 7.00 uur tot 19.00 uur afgesloten met paaltjes. Bij de paaltjes staan verkeersregelaars, die de nooddiensten en hulpdiensten erlangs kunnen laten. Ook voor fietsers en voetgangers blijft de dijk open.

Kruising van Aalsmeerderdijk met rechts op de foto Verremeer

Kruising van Aalsmeerderdijk met rechts op de foto Verremeer. Foto: Danny de Casembroot.

Rijsenhout blijft bereikbaar

Tijdens de proefafsluiting van de Aalsmeerderdijk blijft Rijsenhout gewoon bereikbaar vanaf de A4. Vanuit Aalsmeer kunnen mensen met de auto de Aalsmeerderweg gebruiken. Doorgaand verkeer over de Ringdijk moet een klein stuk omrijden naar Rijsenhout. Dit kost weinig extra reistijd. De gemeente doet dit juist om autoverkeer dat niet in Rijsenhout moet zijn aan te moedigen om een andere route te nemen.  

Controleren van het verkeer tijdens de proef

De gemeente Haarlemmermeer houdt het verkeer tijdens de proef goed in de gaten. Het verkeer op de straten in de buurt van de afsluitingen en op de dijk wordt gemeten. Met de metingen wordt ook het effect op het kruispunt Aalsmeerderweg en Bennebroekerweg in de gaten gehouden. De proef kan eerder worden afgebroken of worden aangescherpt. Dit gebeurt als blijkt dat Rijsenhout onbereikbaar wordt voor autoverkeer of als er ernstige overlast is. Het is belangrijk dat de proef niet te kort duurt om het effect goed te kunnen meten. 

Meten of de proef geslaagd is

Na de proef volgt een beoordeling. Met de metingen van het verkeer kan de gemeente zien hoe de auto's hebben gereden en of sluiproutes niet te druk zijn geworden. De proef is geslaagd als er niet te veel extra verkeer komt op de kleine straten en op de Aalsmeerderweg, en als er minstens 1000 auto’s minder per werkdag over de dijk gaan rijden. Afhankelijk van de uitkomst van de proef kan de Aalsmeerderdijk later definitief afgesloten worden voor doorgaand autoverkeer. 

Verkeersveiligheid en ruimte voor recreatie

De proef is onderdeel van de uitvoering van de Visie Ringdijk en Ringvaart (2017). Belangrijke doelen van de visie, ook voor Rijsenhout, zijn meer ruimte voor recreatie en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Om deze doelen te bereiken, staat in deze visie dat er een afsluiting komt voor doorgaand autoverkeer op de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout. Maar eerst komt er nu een proefafsluiting om te zien of het verwachte effect inderdaad optreedt.  

Inloopbijeenkomst in de Ontmoetingskerk op 13 oktober

Om Rijsenhouters en andere bewoners in de omgeving te informeren over de proefafsluiting organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst op woensdag 13 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in de Ontmoetingskerk in Rijsenhout. De toegang tot de bijeenkomst gaat volgens de geldende corona-regels. Om de bijeenkomst bij te kunnen wonen, is het tonen van een geldige coronapas noodzakelijk. 

Meer informatie 

Meer informatie over de plannen voor de Ringdijk en Ringvaart in Rijsenhout is te vinden op de website ringdijk-ringvaart.  Kijk bij ‘Per dorp’ en klik op ‘Rijsenhout’. 

Gepubliceerd op: 
5 okt 2021