Over framing en echte mannen

Deel deze pagina
Iemand een bril opzetten waardoor hij of zij bepaalde informatie wel ziet en andere niet. Oftewel framing.
In de reclamewereld gebeurt dat aan de lopende band. Zelf doe ik ook aan framing. Als ik naar een wedstrijd van Ajax kijk bijvoorbeeld. Niemand hoeft mij dan een Ajax-bril op mijn neus te zetten. Die bevindt zich daar namelijk standaard.  
 
Framing is ook in de politiek en in de (sociale) media schering en inslag. Ook als wethouder loop je kans in een bepaalde hoek te worden gedrukt. Weerwerk bied je bij voorkeur met feiten die eerder kennelijk weinig tot geen aandacht kregen. Zo geef je een completer beeld dat meer recht doet aan de werkelijkheid. Om uit de framing te stappen, kan het ook nodig zijn om onwaarheden uit de weg te ruimen.
 
Op de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten zag ik op Twitter een discussie over een passage in de roman Voorwaardelijke Liefde van Thierry Baudet. Daarin, las ik die avond, wordt gesteld dat een man een vrouw juist seksueel genot schenkt als hij haar verkracht en dat een vrouw verlangt naar nietsontziende mannelijkheid. Er staat nog meer. Als u geïnteresseerd bent, ga vooral uw gang.
Maar geef mij even de ruimte voor wat cynisme want daarmee krijg ik de volgende zin er met de minste pijn uit: je hoeft als vrouw niet eens een persoonlijke ervaring te hebben met verkrachting, zoals ik helaas heb, om van zulke schrijfsels braakneigingen te krijgen. Trouwens, een echte vent heeft ook wat teiltjes nodig, denk ik zo. Maar dit is misschien wel framing.
 
Zoals wel meer mensen uiting geven aan hun gevoelens en meningen over de meest uiteenlopende zaken, deed ik dat ook. Ik postte op Twitter de bewuste passage en zette er het zinnetje ‘Braken moet ik hiervan’ plus de hashtags voorwaardelijkeliefde, baudet en stuitend bij.
Tijdens het vragenuur van de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond probeerde Erik Vermeulen, raadslid van Forza mijn tweet en mij te framen. Of een wethouder die moet braken van Baudet wel een wethouder voor alle inwoners kan zijn nu zijn Forum voor Democratie ook in Haarlemmermeer de meeste stemmen heeft gehaald en of zo’n wethouder eigenlijk wel kan aanblijven, vroeg hij zich hardop af.
Ik herhaal hier graag mijn antwoord. Dat kwam erop neer dat ook ik als wethouder vrijheid van meningsuiting heb. En als vrouw ook. En als Ajacied ook.
Daarna vertelde ik vooral wat er allemaal niet in mijn tweet stond. Namelijk dat ik niet van Baudet moest braken. Ook niet van zijn partij en ook niet van zijn (Haarlemmermeerse) kiezers. Ik ben als democraat juist blij met kiezers die de moeite nemen om naar de stembus te gaan, ongeacht welk vakje zij rood kleuren. Mijn tweet ging over die walgelijke passage uit de roman van Baudet. Punt.
 
De framing van Erik Vermeulen van Forza was op zijn zachtst gezegd feitenvrij. Dat kon ook niet anders omdat met de feiten die er wél waren, hij geen enkel verhaal had. Dat in de koppen van kranten vervolgens is te lezen dat Forza ontstemd is over mijn tweet, vertelt mij dat zijn framing nog heeft gewerkt ook. Dat is op zijn zachtst gezegd teleurstellend.
Nog kwalijker werd het toen Erik Vermeulen na het debat twitterde dat ik op de dag van de verkiezingen Baudets roman heb gelezen met daarachter de hashtag erisnoghoop. Weer een frame dat op grote afstand staat van de werkelijkheid. Erik Vermeulen kende de feiten al lang maar houdt het liever feitenvrij. Net als die passage in Baudets roman dat vrouwen graag worden verkracht en ze met ‘nee’ eigenlijk ‘ja’ bedoelen.  

Marjolein Steffens-van de Water

Marjolein Steffens - van de Water, wethouder Jeugd, Fysieke Leefomgeving, Dienstverlening, Participatie, Doelgroepenbeleid, Beheer en onderhoud.
 
Gepubliceerd op: 
25 mrt 2019