Oude raadhuis in Halfweg wellicht oranje verlicht

Haarlemmermeer doet mee aan Orange the World, een internationale campagne van de Verenigde Naties, gericht tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat is het gevolg van een motie die de gemeenteraad unaniem steunt. Meedoen betekent in het Haarlemmermeerse geval dat mogelijk het voormalige raadhuis in Halfweg oranje wordt verlicht.

Nog een mogelijkheid is de fontein in Hoofddorp op het Beursplein, opperde D66-raadslid Charlotte van der Meij, bij wie het initiatief voor de motie vandaan komt.

De campagne is al begonnen op 25 november, de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en duurt tot 10 december van dit jaar. Dat is de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op het moment van schrijven doen 133 gemeenten en diverse provincies en ministeries mee. Ook het provinciehuis in Haarlem wordt oranje verlicht.

Het oude raadhuis in Halfweg. Foto: Jur Engelchor

Het voormalige raadhuis in Halfweg. Foto: Jur Engelchor

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water toonde zich tijdens de raadsvergadering enthousiast. “Gelukkig dat alle mensen in deze zaal dit signaal willen geven.” Ze zegde toe na te gaan of het in het oranje licht zetten van een prominent gebouw in Haarlemmermeer nog in 2019 kan. Het voormalig raadhuis in Halfweg lijkt een grote kanshebber omdat dit gebouw én prominent is én al in het licht wordt gezet. Oranje lampjes erin en klaar is Kees, redeneren raadsleden. Maar of het echt zo simpel is, moet toch even worden bekeken. De kosten zullen in elk geval het probleem niet zijn.

Mocht het toch allemaal te ingewikkeld zijn, is in de motie te lezen, dan moet Haarlemmermeer zich in 2020 tijdig aansluiten bij de campagne, vindt de gemeenteraad.

Zonder uitzondering spraken de woordvoerders van de verschillende fracties mooie en warme woorden uit hun hart over de campagne en over vrouwen. “Zij maken de wereld mooier”, aldus Herman Koning van het CDA. “En ze kunnen nog veel meer, we moeten hen koesteren.”

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een wereldwijd verbreide en verwoestende schending van de mensenrechten, stellen de raadsleden. Ze beseffen dat met oranje verlichting geweld tegen meisjes en vrouwen niet stopt, maar ze hopen dat de bewustwording hierdoor op gang komt. Ook is deelname van Haarlemmermeer een hart onder de riem voor vrouwen tegen wie geweld wordt gebruikt en hopelijk ook een extra stimulans voor hen om hulp te gaan zoeken.

28 nov 2019