Oproep vanuit mbo’s: méér stageplaatsen

Deel deze pagina
Studievertraging dreigt voor vele honderden studenten die in Haarlemmermeer middelbaar beroepsonderwijs volgen. De oorzaak is een ernstig tekort aan stageplaatsen. De grote boosdoener is, weinig verrassend, corona.

Philip Mol, voorzitter van de directie van MBO College Airport & Amstelland en Otto Moison, opleidingsmanager bij Nova College, willen hierin niet berusten en roepen het bedrijfsleven op net als zijzelf alles uit de kast te trekken om het tij te keren. Philip Mol: “Neem je verantwoordelijkheid voor de toekomstige instroom. Doe aan lange termijn denken. Nu ‘nee’ zeggen, is korte termijn denken.” 

Nieuwsuur

Philip Mol laat ook op social media van zich horen over deze problematiek. Een tijdje geleden blikte hij op LinkedIn terug op een uitzending van Nieuwsuur waarin twee van zijn studenten vertelden hoe ze omgaan met het (door corona) veranderende arbeidsmarktperspectief. Met liefde voor zijn studenten noteert hij:

Knap hoe ze dit verwoorden en veerkracht tonen. Eén van de redenen dat ik in het mbo werk, is de inspiratie die ik van hen krijg. Het is belangrijk om achter de horizon van deze crisis te kijken. De luchtvaart, reis- en hospitality sector hebben straks weer veel talent nodig. Talent dat vooral door het MBO wordt opgeleid. Talent dat alleen kan worden opgeleid als er voldoende stageplekken zijn. Dus bij deze ook een oproep aan werkgevers om (nog) een extra stap te zetten. Juist nu!  

Een stagiaire leert het banketbakkersvak

Een leerling banketbakker met zijn stagebegeleider. Foto: Shutterstock

Nut en noodzaak

Ook Otto Moison is duidelijk over nut en noodzaak van stageplekken: zonder kan het mbo simpelweg niet. Een passende stageplek is enorm belangrijk. Zonder stage kun je geen diploma halen. “We hebben de stagebedrijven ook nodig om examens te kunnen doen, zodat het gedrag en vaardigheden van de student zichtbaar en beoordeeld worden.”

Tijdens een stage worden werknemersvaardigheden aangeleerd, zegt de opleidingsmanager van Nova College. “Je maakt kennis met de werkcultuur en de arbeidsprocessen die bij het stagebedrijf horen. De rol van het stagebedrijf is groot. Het gaat erom dat de passie bij de student wordt aangewakkerd voor het beroep van zijn of haar keuze.”

Ook een stage die mis gaat, kan, hoe vervelend ook, nuttig zijn, stelt Otto Moison:

Een student kan het op school enorm goed doen maar tijdens de stage niet tot zijn recht komen. Of andersom. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo’n mismatch vraagt aandacht van de begeleiding op school en de begeleider op het werk. Want ook hiervan, hoe vervelend zo’n situatie ook is, kan een student leren. Bijvoorbeeld dat het gekozen vak toch niet het vak is waar je in de toekomst wil werken.  

Moord en brand

Philip Mol deelde kortgeleden nog een trieste ervaring op LinkedIn: “Afgelopen drie maanden hebben we bij MBO College Airport geprobeerd om 125 studenten vliegtuigtechniek in verband met de crisis in de luchtvaart te bemiddelen richting een stageplek in de energiesector, met name in de sector gas/windturbine. Zo’n 75 procent van hun skills zijn verwant aan wat benodigd is. Toch zijn maar enkele tientallen studenten geplaatst. En straks roepen we weer moord en brand omdat er een tekort aan hoogwaardig mbo-technisch geschoold personeel is.”

Dat Philip Mol de noodklok luidt, is welbeschouwd ook pure logica. De luchtvaart, reizen en hotels behoren tot de hardst geraakte sectoren en ‘dus’ krijgt het mbo in die sectoren de grootste stageproblematiek voor zijn kiezen.

Ook voor functies op kantoor moeten leerlingen stage lopen

Ook voor functies op kantoor moeten leerlingen stage lopen. Foto: Shutterstock

Oproep

De wethouders Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd & Onderwijs) en Johan Rip (Arbeidsmarktbeleid) ondersteunen de oproep van de woordvoerders van Nova en MBO College Airport. Tegelijk erkennen ze dat het in coronatijd moeilijk is om stageplaatsen te organiseren, ook bij de gemeente. "Het is voor veel ondernemers moeilijk om het hoofd boven water te houden”, zegt wethouder Johan Rip.

Dat je dan geen geld op de plank hebt liggen voor bijvoorbeeld begeleiding, is best begrijpelijk. Ook werken veel organisaties, zoals de gemeente, nu grotendeels thuis. Dat maakt het begeleiden van stagairs extra lastig.  

Wethouder Marjolein Steffens:

Toch moeten we alle registers opentrekken, gemeente, scholen en werkgevers. Er is sprake van één groot gezamenlijk belang. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Laten we om de tafel gaan.

 

Lees hier de antwoorden op de vragen aan Philip Mol van MBO College Airport

Lees hier de antwoorden op de vragen aan Otto Moison van Nova College

 

Gepubliceerd op: 
1 apr 2021