Op de fiets examen doen

Deel deze pagina
Ruim 2.000 basisschoolleerlingen uit heel Haarlemmermeer springen van 15 april tot 7 juni weer op de fiets voor het praktisch verkeersexamen. Hiermee laten de zeven- en achtste-groepers zien dat ze hun theoriekennis ook in de praktijk kunnen brengen en zich veilig gedragen in het echte verkeer.

Klaar voor het examen. foto: Margo Oosterveen

Kinderen in oranje hesjes op de fiets. Foto: Margo Oosterveen

Het verkeersexamen is dit jaar op 13 verschillende dagen en vindt plaats op zeven locaties:
  • Hoofddorp,
  • Nieuw-Vennep,
  • Badhoevedorp,
  • Vijfhuizen,
  • Lisserbroek,
  • Zwanenburg,
  • Rijsenhout.

Na 7 juni zijn de examens voorbij.

Controleurs

De route van het praktijkexamen is zorgvuldig uitgezet. Het is gewoon op de openbare weg, zodat de kinderen alle mogelijke verkeerssituatie en deelnemers tegenkomen . Langs de route staan controleurs die opletten of de leerlingen wel stoppen bij verkeerslichten, richting aangeven en voorrang verlenen waar nodig. Voor de start van het examen worden de fietsen gecontroleerd. Leerlingen mogen alleen deelnemen als hun fiets aan de wettelijke eisen voldoet, zoals bijvoorbeeld het hebben van fietsverlichting. Als het ter plekke gefixt kan worden, dan wordt dat (gratis) gedaan.

 
“Fantastisch en enorm stoer dat zoveel kinderen meedoen! Als wethouder Verkeer vind ik het erg belangrijk dat kinderen leren wat verkeersrisico’s zijn en dat ze leren om die risico’s in te schatten. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen en een examen af te leggen. Dan weet je of je al genoeg weet. Misschien kunnen kinderen zelfs hun ouders nog wat leren” aldus Marja Ruigrok 

Samenwerking

De gemeente werkt voor het afnemen van de verkeersexamens samen met de Vervoerregio Amsterdam, OnderwijsAdvies, Traffic Support, VVN, Fietsersbond Haarlemmermeer & de Meerwinkel.
 

Gepubliceerd op: 
11 apr 2019