Op anderhalve meter

Deel deze pagina
Het verzoek om anderhalve meter afstand te houden, stond op een geel hesje dat ik aan moest. We leven in gekke tijden, dacht ik, niet voor het eerst, tijdens mijn informele bezoek, kortgeleden, aan twee wijkcentra en een dorpshuis van Maatvast in Linquenda en Badhoevedorp.

Maatvast is sinds 1 juni weer open. Als het ware met de deur op een kier. Niet omdat de bezoekers minder welkom zijn. Integendeel, directeur Maarten Askamp van Maatvast en ik zouden het wel van de daken willen schreeuwen: u kunt er weer in! 
Maar dat zou wat al te uitbundig zijn, gezien de beperkingen die een openstelling in coronatijd nu eenmaal met zich meebrengt.
Er kan best wel weer wat in de wijkcentra, dorpshuizen en jongerencentra maar nog niet alles. Al die anderhalve meter maatregelen, protocollen, gels, de 1-voor-1-regel voor het sanitair, zijn niet bedoeld als ontmoediging maar dienen louter en alleen ter bescherming van bezoekers, personeel en vrijwilligers.

Maarten Askamp heeft het prima uitgelegd in dit artikel in InforMeer

Uit mijn gesprek met een aantal beheerders, vrijwilligers én bezoekers werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de ontmoetingsfunctie van Maatvast, in feite de absolute kerntaak, is. Het is niet overdreven om te zeggen dat de kwaliteit van het leven van veel inwoners er de afgelopen periode op achteruit is gegaan. Kun je nagaan hoeveel hoop en vreugde zij putten uit zoiets simpels als deuren die weer open gaan, beetje bij beetje, steeds verder. De muren die op ze afkwamen, de eenzaamheid, bij oud en jong… Maar nu is er flink veel licht aan het einde van de tunnel!
De dames van de creaclub die ik heb gesproken, onderstreepten dit. Dikgedrukt. Net als de leden van de spelletjesinloop die ik trof tijdens het koffiemoment. Vooral alleenstaanden ervaren de openstelling als een bevrijding want wat is het vervelend, saai, eenzaam en troosteloos voor ze geweest.

En vergis je ook niet in de jongeren. Alsmaar thuis op de bank bij je ouders is ook geen weelde. Ook bij jongeren kunnen serieuze eenzaamheidsproblemen spelen. Als je dan ook niet meer terecht kunt in het jongerencentrum gaat het snel bergafwaarts met je.
Kortom, iedereen zal elkaar nu wel om de hals willen vliegen. Stop! Niet doen! Minstens op anderhalve meter afstand blijven!
Het zijn rare tijden.

Wethouder Marjolein Steffens

Wethouder Marjolein Steffens – van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid)

 

Gepubliceerd op: 
20 jun 2020