Onrust over dichtgetimmerde panden aan de Parklaan

Publicatiedatum:
woensdag 09-01-2019
Omwonenden van de dichtgetimmerde en omheinde panden aan de Parklaan (ter hoogte van het kruispunt met de Draverslaan) in Hoofddorp zijn ongerust over wat er staat te gebeuren. Ze bestoken de gemeente met vragen en kritische opmerkingen via social media. Doordat ze geen pasklare antwoorden krijgen op hun begrijpelijke vragen groeit de onrust.

Niet geheimzinnig

Een lastige situatie, vindt ook gebiedsmanager David Michel. Hij benadrukt dat de bal ligt bij de eigenaar van de karakteristieke, vooroorlogse panden. Deze is ook eigenaar van de garage aan de overkant. Eerder heeft deze laten weten te willen uitbreiden maar de gemeente heeft nog geen officiële aanvraag ontvangen. Het is hierom dat de gemeente de vraag niet kan beantwoorden wat de bedoeling is, laat staan dat zij zich hierover een mening kan vormen.

“We doen dus niet geheimzinnig. Wij weten net zo veel als de bewoners.”

De angst dat de huizen plots door slopersballen tegen de grond gaan, is niet nodig.

“Dat kan niet, het bestemmingsplan laat dat niet toe.”

De hekken zijn geplaatst rond de kerstdagen. De ramen zijn kortgeleden dichtgetimmerd. De eigenaar heeft laten weten dat dit is gedaan om krakers te weren, zegt David Michel. Binnenkort gaan de gemeente en de eigenaar om de tafel om de situatie te bespreken.

Vastgoed

Het is niet voor de eerste keer dat de panden aan de Parklaan voor onrust zorgen. Afgelopen zomer zijn er schriftelijke vragen gesteld door de HAP, onder meer over het gerucht dat bewoners onder druk zouden zijn gezet om de woningen te verkopen. Bij het college zijn toen geen signalen binnengekomen over dergelijke praktijken. Wel staat het een marktpartij vrij om ongevraagd een bod te doen op vastgoed, luidde het antwoord. Maar als hierbij op ontoelaatbare wijze druk wordt uitgeoefend, antwoordde het college verder, moet bij de politie aangifte worden gedaan wegens huisvredebreuk. Net als toen wordt nu ook veelvuldig de vraag gesteld of Dravers- en Parklaan een beschermd aangezicht status heeft. De lanen hebben dit niet.

Het toenmalige college in een reactie op de vragen van de HAP:

“De bijzondere verschijningsvorm van de woningen en tuinen zijn wel dwingend vastgelegd in het bestemmingsplan."