Onkruidbeheersing kan, maar kost meer en is minder effectief  

Deel deze pagina
Het is haalbaar, onkruid op verhardingen beheersen zonder chemische middelen. Maar hogere kosten, een lagere beeldkwaliteit, meer worteldruk en daardoor een verminderde kwaliteit van de bestrating en meer klachten van inwoners blijken tot dusverre onvermijdelijk.  Deze effecten treden op sinds gemeenten onkruid niet meer bestrijden maar beheersen. Haarlemmermeer vormt hierop geen uitzondering. 

Onkruidbestrijding kwam neer op chemische bestrijding maar die aanpak werd vijf jaar geleden verboden. Nu wordt onkruid ‘beheersd’ door het te borstelen, met de bosmaaier te maaien, te branden of handmatig te verwijderen. Andere mogelijkheden zijn hete lucht, heet water, stoom of infrarood. Haarlemmermeer heeft gekozen voor een combinatie van mechanische en thermische aanpak: vegen, borstelen, handwerk, heet water, hete lucht en branden. 

Vegen 

Net als veel andere gemeenten, geeft Haarlemmermeer onkruidbeheersing een extraatje mee door vaker de straten te vegen. Hierdoor verdwijnt de voedingsbodem voor jonge plantjes waardoor de groei vertraagt.  De conclusie uit een recent onderzoek, waarvan Haarlemmermeer één van de initiatiefnemers was, blijft dat geen enkele methode zo effectief is als het voorheen gebruikte gif was. Gif doodde de plant als geheel en dat is bij onkruidbeheersing niet het geval.   

Gras en Stoep

De niet-chemische onkruidbeheersing is duurder dan chemische onkruidbeheersing. Foto: Shutterstock

Duurder 

De niet-chemische onkruidbeheersing is landelijk gezien ongeveer vier keer zo duur vergeleken met chemische onkruidbeheersing. In Haarlemmermeer is onkruidbeheersing ruim 2,5 keer zo duur geworden en valt de kostenstijging relatief dus mee. Met 1,4 miljoen euro per jaar liggen de Haarlemmermeerse kosten rond het landelijk gemiddelde. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke Leefomgeving) schrijft in een brief aan de gemeenteraad over onkruidbeheersing: “Het is vooral een kwestie van slim omgaan met de beschikbare methoden in samenwerking met de reinigingsdienst (Meerlanden, red.) om het beste resultaat te bereiken.” 

Geen Ei van Columbus 

Het veranderende klimaat maakt onkruidbeheersing er ook niet gemakkelijker op, is in de brief te lezen. De groeiseizoenen zijn langer geworden en dat betekent dat onkruid vroeger in het jaar werk oplevert en dat er ook langer moet worden doorgegaan met onkruidbeheersing. Waarmee de kostenstijging voor een belangrijk deel is verklaard. Innovaties, voorspellen de onderzoekers, gaan geen Ei van Columbus op het gebied van onkruidbeheersing opleveren. Wethouder Marjolein Steffens: “Verfijning van bestaande technieken, dáár moeten we het van hebben. Reken maar niet op de ontwikkeling van nieuwe technieken waarmee alles wordt opgelost. Die zijn niet in aantocht.” 

Werkelijkheid 

Volgens de wethouder is het zaak transparant te zijn richting inwoners over onkruidbeheersing, zodat hun verwachtingen aansluiten op de realiteit. “Als inwoners begrijpen waarom onkruidbestrijding is afgeschaft en daar onkruidbeheersing voor in de plaats is gekomen, hoe we dat doen en waarom de resultaten verschillen met die van chemische bestrijding, beleven ze onkruid wellicht anders. En neemt de ontevredenheid misschien ook wel af. Geen gouden bergen beloven dus. We betalen flink meer voor een geringer resultaat. Dat is de werkelijkheid.”

Gepubliceerd op: 
26 apr 2021