‘Ondanks klappen vertrouwen in toekomst HCnieuws’

96 jaar geleden verscheen de allereerste Hoofddorpsche Courant. Over 4 jaar viert de krant, nu HCnieuws, haar 100-jarig bestaan. Maar haalt ze deze mijlpaal wel? Uitgever BDUmedia loopt door de coronacrisis flinke klappen op, maakte het bedrijf onlangs bekend. Ton Dijkstra van HCnieuws is optimistisch: “Ik ga voor de 125 jaar.”

“We zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten. Als die opeens hard onderuitgaan, brengt dat je product direct in gevaar, want onze kosten lopen gewoon door: voor personeel, drukken, bezorgen. Maar wat nu gebeurt is begrijpelijk: je ziet dat de ene na de andere winkel sluit, dus die gaan niet adverteren”, vertelt Ton Dijkstra. Hij is contentmanager van HCnieuws, Witte Weekblad Nieuw-Vennep en vijf andere huis-aan-huis-kranten in de regio. InforMeer, de gemeentekrant van Haarlemmermeer, verschijnt wekelijks in HCnieuws en Witte Weekblad Nieuw-Vennep.

Ton Dijkstra thuis achter een groot computerscherm aan het werk.

Ton Dijkstra werkt net als zovelen nu vanuit huis. Foto: Ton Dijkstra

Acties

Net als zovelen werkt Dijkstra op dit moment vanuit huis. “BDU heeft ons bij het begin van de coronacrisis direct naar huis gestuurd. Het vraagt wat aanpassingen, maar op deze manier gaat het ook. In teams zijn we nu volop aan het nadenken wat voor acties we kunnen ondernemen, waar besparingen mogelijk zijn en nog winst valt te halen. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. In een crisissituatie kunnen processen versnellen en worden besluiten genomen waar anders eindeloos over vergaderd moet worden.”

Donaties

De lokale pers staat al langere tijd onder druk, maar “na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken”, verklaarde BDU-directeur Heiko Imelman afgelopen zaterdag op HCnieuws.nl. “Maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis op te kunnen vangen.” De vraag is of het aangekondigde steunpakket van de overheid op tijd komt. Vandaar dat Imelman een ongebruikelijke stap zette en de lezers opriep om eenmalig een bedrag te doneren: “zodat we iedereen ook de komende weken kunnen informeren met betrouwbaar, journalistiek gecheckt coronanieuws.”

Papier

Dijkstra beaamt dat het met HCnieuws de goede kant op gaat, vooral sinds de krant zich sterker op online berichtgeving richt. “Daar zien we hele mooie resultaten. Maar ook de papieren krant heeft nog een belangrijke functie. Veel mensen vinden het prettig om artikelen op papier te lezen, in een krant die je vast kunt houden. We zijn heel blij dat er geen sprake is van een lockdown, waarbij we geen kranten meer hadden kunnen uitbrengen. In deze tijd zorgen we voor extra exemplaren op de verspreidpunten.”

Verbinding

Het belang van HCnieuws en Witte Weekblad Nieuw-Vennep staat voor Ton Dijkstra als een paal boven water. “Wij brengen verbinding tussen de gemeente en de lezers, tussen onze adverteerders en de lezers, tussen organisaties en de lezers. Wat er ook gebeurt in Haarlemmermeer, wij zijn erbij: bij de raadsvergaderingen, sportevenementen, dorpsfeesten, bewonersacties. We hebben nu veel kleine en grote coronaverhalen. Mijn zus werkt in woonzorgcentrum In het Zomerpark, waar mensen het nu heel zwaar hebben. Afgelopen zondag trad daar een zanger op, daar zijn wij dan bij.”

Toekomst

Hij is ervan overtuigd dat adverteerders en lezers het belang zien van de lokale pers. “Evenals de gemeente, want ook daar hebben we aangeklopt voor tijdelijke steun.” Dijkstra ziet dan ook zeker toekomst voor de krant, al is het nu doorbijten. “Ik werk al 31 jaar bij HCnieuws en ben niet van plan daar nu mee te stoppen.”

27 mrt 2020