Noodverordening corona van kracht

Het kabinet heeft op 16 maart maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen zijn door de burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland in een noodverordening (noodverordening COVID-19 VRK) vastgelegd. De voorzitter van de Veiligheidsregio, Marianne Schuurmans, heeft deze noodverordening ondertekend en daarmee is deze per direct ingegaan.

Wat betekent deze noodverordening?

• Evenementen/bijeenkomsten met meer dan 100 mensen zijn verboden.
  • Horecagelegenheden (incl. sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops) blijven gesloten.
  • Afhaallocaties (voedsel en coffeeshop) blijven open
  •  Supermarkten blijven open.

De noodverordening regelt het toezicht en de straf die op het overtreden van deze maatregelen staat. Via een aanwijzingsbesluit zijn de gemeentelijke boa’s en APV-toezichthouders bevoegd om ervoor te zorgen dat men zich aan de noodverordening houdt. Uiteraard zijn ook politie en Koninklijke Marechaussee bevoegd om tegen overtreding van deze maatregelen op te treden. De noodverordening is landelijk afgestemd, zodat veiligheidsregio’s zoveel mogelijk een gelijke lijn hanteren.

Zoals de minister-president heeft aangegeven gaat het om een langdurige crisis die iedereen in de samenleving raakt. Als veiligheidsregio werken hulpverleningsdiensten, gemeenten en organisaties samen om mensen zo veilig en gezond mogelijk te houden.

Meer informatie staat op de website van de VRK.

De noodverordening is hier te vinden.

17 mrt 2020