Nieuwe wethouder Fouad Sidali: ‘Dit is echt thuiskomen’

Fouad Sidali is de nieuwe wethouder Zorg, Woonbeleid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij volgt Mieke Booij op, die haar taken eerder deze maand neerlegde. Donderdag 28 januari werd hij geïnstalleerd. Wij spraken met hem. Wie is hij? Waar komt hij vandaan?

Ten eerste maar de naam. "Het is Fouad. Dat spreek je uit als Foued." Dat gaat wel vaker verkeerd. Maar meestal laat hij het zo.

Polderjongen

Hij is Hoofddorper. In hart en nieren. "Ik ben hier weliswaar niet geboren en getogen, maar ik woon hier al zo lang dat ik kan zeggen dat deze plaats in mijn bloed zit. Ook toen ik wethouder in Amsterdam- Bos en Lommer en in Culemborg was, was mijn standplaats Hoofddorp. Een polderjongen." Hij lacht. "Ja, ik ben een polderjongen.

Benoeming Fouad Sidali

Fouad Sidali is de nieuwe wethouder Zorg, Woonbeleid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Foto: Jur Engelchor

Fouads wieg stond in Berkane, Marokko, dicht tegen de grens van Algerije aan. "Je zou het kunnen kennen van de mandarijnen. Het staat ook wel bekend als oranje stad." Hij heeft er maar kort gewoond, want toen Fouad drie jaar was, liet zijn vader zijn gezin overkomen naar Nederland. "Een typisch gastarbeidersgezin dat neerstreek in Bergen op Zoom. Vader werkte hard en wij probeerden onze weg te vinden in dat vreemde land. Echt een liefdevol gezin, waar we elkaar hielpen." We hebben het dan over begin jaren zeventig. "Een hele andere tijd", zegt Fouad nu. "Er waren nog maar weinig Marokkaanse gezinnen. Wij woonden in een volkswijk en werden aan alle kanten geholpen, met de taal, met boodschappen, met school. Heel hartelijk. We leerden Sinterklaas vieren en deelden ook weleens een pannetje couscous. Zo ging dat toen."

Op school begint de journalistiek te trekken. Hele schoolkranten schrijft hij vol. Niet verwonderlijk dus dat hij op de school voor de journalistiek terechtkomt. Maar als hij uiteindelijk het echte werk zelf mag doen en mee mag werken aan een programma op de migrantentelevisie van Den Haag, laat hij zijn studie voor wat die is.

"Ahmed Aboutaleb vroeg me mee te werken. En het was meteen raak. Dit is wat ik wilde, verhalen maken. Zo rolde ik van de ene baan naar de andere om uiteindelijk –via Hart van Nederland- bij de NOS uit te komen. Dat was in de tijd van de moord op Fortuyn en er dringend behoefte was aan verhalen vanuit een ander perspectief."

Toch wordt hij in 2003 ambtenaar bij de gemeente Amsterdam. Als woordvoerder werkt hij voor ‘de koningin van de Bijlmer’, Hannah Belliot. "Daar begint ook de liefde voor politiek. Ik was altijd al maatschappelijk geïnteresseerd, maar wilde nu zelf ook de stap maken."

Fouad Sidali legt de eed af

Fouad Sidali volgt Mieke Booij op, die haar taken eerder deze maand neerlegde. Foto: Jur Engelchor

Die betrokkenheid komt tot wasdom als hij voorzitter wordt van de Samenwerkende Marokkanen. Hij valt op, zeker als hem regelmatig naar zijn mening wordt gevraagd over de film van Geert Wilders, Fitna. Uiteindelijk pikt de PvdA in de hoofdstad hem op en vraagt of hij zelf wethouder in het stadsdeel Bos en Lommer wil worden. "Echt iets kunnen betekenen voor de mensen. Het klinkt cliché, maar dit is wat ik wilde zijn."

Hij blijft echter in Hoofddorp wonen. Ook als hij later wethouder in Culemborg wordt, blijft hij in de polder. "Hier voelen we ons thuis." Samen met zijn grote liefde krijgt hij hier twee kinderen, die inmiddels goede pubers zijn geworden. "Zij zijn hier geboren en getogen en willen nergens anders meer heen."

Stilzitten is niet zijn beste eigenschap. Als je zijn cv ziet, word je duizelig. Stichtingen, besturen, maatschappelijke instellingen. "Ik ben graag bezig, wil altijd helpen iets opbouwen." Naast het journalistieke werk is hij bijvoorbeeld nog steeds scheidsrechter. "Nu op een lager niveau, maar ik heb lange tijd in de hoofdklasse gefloten. Ik hou ervan om zaken in goede banen te leiden tussen tegenstanders. Dat is overigens een eigenschap die in Haarlemmermeer goed van pas komt. ‘Ik heb al heel wat gesprekken gevoerd, met mijn collega-wethouders en er ligt een flinke opdracht voor ons. Maar ik heb er ontzettend veel zin in."

Dit is echt thuiskomen, zegt Fouad een paar keer. "Ik ben hier een half jaar raadslid geweest, in 2014. En nu ik de stad als wethouder mag dienen, vind ik echt gaaf. Toen de fractievoorzitter van de PvdA, Willem Klijn, belde of ik Mieke Booij wilde opvolgen, heb ik een dag bedenktijd gevraagd. Zoiets moet je met je gezin bespreken. Die waren echter unaniem enthousiast. 'Dit is wat je wil doen.' Ze gaven me direct de telefoon weer: 'Ga maar bellen dat je het doet.'"

Hij straalt. "En dan sta je ineens oog in oog met de burgemeester in een helaas lege raadzaal. Op het sociale domein liggen flinke opgaves, maar denk ook aan al die sportclubs die het moeilijk hebben. Het zal een aardige kluif worden, maar ik heb er zin in om dit samen met de andere wethouders op te pakken."

28 jan 2021