Nieuwe schoolroute? Samen oefenen!

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
donderdag 10-08-2017
Voor kinderen die in september beginnen op het voortgezet onderwijs, betekent het nieuwe schooljaar ook een nieuwe school. Zij fietsen een nieuwe route, vaak langer dan naar de basisschool, en met ingewikkelder verkeerssituaties. De Vervoerregio Amsterdam roept ouders op om met hun kind de route te oefenen.

Voor de zomervakantie hebben de ouders van de achtstegroepers een brief gekregen van Derk Reneman, portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Amsterdam. Hij vraagt de ouders hierin om hun kinderen goed voor te bereiden op de nieuwe school-thuisroute. Dat is niet voor niets. Elk jaar laten de eerste weken van het nieuwe schooljaar een stijging zien in het aantal ongevallen met kinderen tussen de tien en de veertien jaar.

Tips

In de brief staan tips voor de ouders. Een daarvan is om in de vakantie samen met hun kind de meest veilige route van en naar school uit te stippelen en die een paar keer samen te fietsen. Belangrijk is om tijdens het oefenen duidelijke aanwijzingen te geven, gevaren te benoemen en uitleg te geven hoe je je in lastige verkeerssituaties moet gedragen. Andere tips gaan over het wegblijven uit de dode hoek van vrachtwagens en bussen (ruim rechts achter blijven en minstens drie meter afstand houden) en het oefenen van de looproutes met kinderen die met het openbaar vervoer naar school gaan.


Als het nieuwe schooljaar weer begonnen is, gaan veel kinderen op de fiets naar school. Foto: Danny de Casembroot
 

Smartphone

Reneman gaat in de brief in op het gebruik van de smartphone en muziek luisteren op de fiets.

"Veel ongelukken ontstaan doordat het verkeer niet wordt gezien of gehoord. Het advies is dan ook om op de fiets geen muziek te luisteren en de smartphone niet te gebruiken."

Ouders kunnen met hun kinderen afspreken om op een veilige plek aan de kant van de weg te gaan staan als het nodig is om de telefoon te gebruiken. En bijvoorbeeld om alléén op lange, rustige routes muziek te luisteren, met het volume zacht en één oordopje in.

Campagne

Ook een goede fiets belangrijk voor de veiligheid: met goed werkende remmen, verlichting die het doet, een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. Een complete fietscontrolelijst staat op verkeerseducatiepunt.nl/checklist-veilige-fiets. De gemeente houdt begin september weer de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Borden en spandoeken wijzen de automobilisten en andere verkeersdeelnemer er dan op dat er weer veel schoolkinderen op de weg zijn. Extra alert en voorzichtig zijn is dus het devies.