Nieuw thuis voor de Haarlemmermeer Hawks

Rugbyvereniging Haarlemmermeer Hawks is naar PARK21 verhuisd. Vanwege de bouwplannen voor Victoriapark in Hoofddorp, moest de club op zoek naar een nieuwe locatie. De rugbycompetitie liep eind mei af en de nieuwe speelronde ging in augustus van start. “Dat was dus flink aanpoten”, aldus Ron Balder, voorzitter van de Hawks. InforMeer sprak hem bij de feestelijke opening van het nieuwe clubhuis.

Ron Balder: “We kregen drie maanden de tijd om alles in orde te brengen. Ik heb een militaire achtergrond, en dan is het van aanpakken en uitvoeren. Dat past wel bij onze sport. En nu met de verbouwing en verhuizing komt die mentaliteit ook aardig van pas.”

wethouder Mieke Booij opende het nieuwe terrein van de Haarlemmermeer Hawks

Wethouder Mieke Booij opende het terrein van de Haarlemmermeer Hawks. Foto: Blue-Sky Fotografie

Victoriapark

De rugbyclub Haarlemmermeer Hawks bestaat sinds 2012. “We maakten gebruik van faciliteiten van voetbalvereniging UNO, zoals clubhuis, opslagruimte en kleedkamers.” De Hawks hadden een prima relatie met UNO en hoefden ook niet zo nodig weg. Maar de bouw van Victoriapark, precies op het veld van de Hawks, stond al lang gepland. “Het was natuurlijk geen verrassing dat we moesten verhuizen. We zijn anderhalf jaar met de gemeente in overleg geweest en hebben diverse mogelijkheden bekeken.”

Samen met de gemeente

Om hulp van de gemeente te krijgen, moest de vereniging het predicaat ‘basissport’ hebben. Balder:

Dat heeft te maken met ledengroei, gezonde financiën, en dat rugby een breedtesport is, voor jong en oud, mannen en vrouwen. Gelukkig zag de gemeente voldoende potentie en konden we sámen op zoek naar een nieuwe locatie. Want dat is echt in goed overleg met de gemeente gegaan. Naast onze eigen middelen en die van onze sponsoren, heeft de gemeente bijgedragen door het veld aan te leggen.

Kennismaken

Vrijdag 11 september verrichtte Mieke Booij, wethouder Sport, de officiële opening van het nieuwe onderkomen. Ook zij is een liefhebber van rugby. “Vooral van The All Blacks, het nationale team van Nieuw-Zeeland.” Bij de Hawks rugbyen inmiddels zeven teams, van jong tot oud en er is een beginnend damesteam. Mieke Booij:

Dankzij de Hawks hebben veel inwoners van Haarlemmermeer kennis kunnen maken met de rugbysport. Ik heb beloofd terug te komen, om een echte wedstrijd te zien. Dat ga ik direct dit weekend doen.

Familiesport

Rugby heeft een ruig imago. Toch is het helemaal geen harde sport. “Bij ons aan de keukentafel gaat het eigenlijk alleen nog maar over rugby”, vertelt Jacco Middendorp (53) uit Hoofddorp.

Mijn jongste zoon Lex ging trainen bij de jeugd, en dan stond ik langs de kant met een kopje koffie. Mij werd steeds vaker gevraagd of ik ook wilde spelen. Omdat ik wel weer eens wat aan mijn conditie wilde doen, zei ik ‘ja’. Ook mijn oudste zoon Sem raakte enthousiast en werd lid. We kwamen in één team te spelen, hij als jongste en ik als oudste. Inmiddels traint Lex ook mee met de senioren en sta ik met twee zoons op het veld!

Laagdrempelig

Rugby is een simpel spel. Eenvoudig te leren. En ook nog eens heel laagdrempelig. Ron Balder: “We hebben hier een aantal kinderen rondlopen die bij andere sporten soms niet helemaal op hun plek zijn, omdat ze wat zwaarder zijn dan anderen. Nou, dat is bij rugby juist een voordeel.”

“Ja, je loopt weleens een schrammetje op, of een blauwe plek”, geeft Jacco Middeldorp toe. “Het is en blijft natuurlijk een contactsport, maar wél een gentlemen’s sport. Er is veel discipline nodig om te kunnen rugbyen. In je eentje kun je het nooit bolwerken, je hebt je hele team nodig om de try-lijn te halen.”

Kennismaken met de rugbysport? De Haarlemmermeer Hawks zijn te vinden aan het Kleilandpad 25, achter Ranzijn Tuin & Dier in PARK21. De (open) trainingen zijn op woensdag. Iedereen is welkom. En wie sportkleren meeneemt, kan meteen meedoen.

16 sep 2020