Nieuw, klein, tijdelijk en betaalbaar

Publicatiedatum:
vrijdag 11-05-2018
“Het is niet onbelangrijk wat hier gebeurt”, aldus wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen). “We zetten hier een nieuw product neer. Dat is gelukt na veel inzet van Ymere en de gemeente.”

De wethouder zei dit woensdagmiddag bij het feestelijke startsein voor de bouw van in totaal zestig kleine betaalbare woningen aan de Hoofdweg (twintig stuks) en aan de Kaj Munkweg (veertig stuks), bedoeld voor jongeren, statushouders en 'herstarters', oftewel inwoners die na een echtscheiding geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Volgens wethouder Horn zijn de woningen die de afgelopen vijftig jaar in Haarlemmermeer zijn gebouwd, veelal grondgebonden eengezinswoningen met tuin, “niet altijd bereikbaar geweest voor iedereen”.

“Niemand kan de toekomst voorspellen en daardoor is het nu zo dat we de prijs betalen voor de eenzijdige bouw in het verleden.”

Hoofdweg en Kaj Munkweg

En met de woningen die nu aan de Hoofdweg, ter hoogte van de Wieger Bruinlaan, waar het ‘bouwfeest’ werd gevierd en aan de Kaj Munkweg worden gebouwd, wordt met die traditie gebroken, wilde hij duidelijk maken.

De woningen worden dertig tot veertig vierkante meter groot en Ymere speelt ermee in op 'de gewijzigde vraag', aldus directeur Viviane Regout. Vergelijkbare woningen krijgen ook een plek in Lincolnpark in het zuiden van Hoofddorp. Deze komen voor rekening van een andere corporatie, Eigen Haard.

Volgens Regout van Ymere zijn de woningen - mede omdat ze tijdelijk zijn - goed betaalbaar te houden. Die aan de Kaj Munkweg zijn bedoeld voor vijftien jaar, die aan de Hoofdweg voor twintig jaar. De toekomstige huurders kunnen er maximaal vijf jaar in wonen. De jaren dat ze er wonen, tellen gewoon mee met de woonduur zodat ze geen punten verspelen op de wachtlijst voor reguliere woningen.

Wethouder Tom Horn maakte duidelijk dat het nieuwe product dat aan de Hoofdweg en de Kaj Munkweg wordt geïntroduceerd moet worden gezien als een voorbode van de grotere verscheidenheid die de Haarlemmermeerse woningbouw te wachten staat. De gemeente is samen met ‘de markt’ bezig met plannen voor 20.000 woningen die de komende twintig jaar worden gebouwd. En het is de kunst, aldus de wethouder, om dat "in een goede mix" te doen.

“Zowel in de sociale woningbouw als daar boven. Er moet méér te kiezen zijn."

Het toewijzen van deze woningen zal zodra deze beschikbaar zijn gebeuren via Woningnet.