Nieuw college in de maak met VVD, HAP, CDA en PvdA

Publicatiedatum:
dinsdag 04-12-2018
De kans is groot dat VVD, HAP, CDA en PvdA de wethouders gaan leveren in het nieuwe college van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer dat per 1 januari 2019 een feit is. Dat is gisteren bekend gemaakt door (in)formateur Henk Kuipers.

Volgens Henk Kuipers ontstaat met een coalitie met genoemde vier partijen:

“Een werkbare meerderheid in de nieuwe gemeenteraad van Haarlemmermeer.”

Nieuwe coalitie

De gesprekken over een nieuwe coalitie begonnen al twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 november. De VVD kwam daarbij als grootste partij uit de bus met zeven zetels, op de hielen gezeten door HAP, eveneens zeven zetels maar met een paar honderd stemmen minder. Beide partijen maken thans ook deel uit van het huidige college. D66 was de grootste verliezer en viel terug van zes naar drie zetels. De democraten keren zoals de vlag er nu bij hangt niet terug in het college.

Nieuwkomer CDA

De PvdA verloor één zetel, heeft er nu drie maar blijft mogelijk binnenboord. Nieuwkomer is het CDA dat vijf zetels had en heeft. De uitslag maakte één ding direct al duidelijk, namelijk dat er net als tijdens de nu bijna voorbije bestuursperiode minstens vier partijen nodig zijn om een coalitie met een meerderheidspositie in de gemeenteraad te verkrijgen.

Stabiliteit

“Op basis van de gesprekken van de afgelopen weken, programmatisch-inhoudelijke mogelijkheden en de gewenste bestuurs-stabiliteit willen VVD, HAP, CDA en PvdA gezamenlijk vorm gaan geven aan een coalitie met een werkbare meerderheid in de nieuwe gemeenteraad Haarlemmermeer, luidt de verklaring die gisteren is uitgegeven.”

Verklaring

In de verklaring staat:

“De combinatie van partijen ligt in lijn met vrijwel alle adviezen die op vrijdag 23 november door de gekozen fracties werden gegeven. De VVD, HAP, CDA en PvdA zijn inmiddels begonnen met gesprekken in het formatie-proces."