‘Niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden'

Deel deze pagina
Het was een bijzondere lintjesregen dit jaar. In Haarlemmermeer werden 26 mensen gebeld door de burgemeester met de mededeling ‘Dat het Zijne Majesteit had behaagd…’ om hen koninklijk te onderscheiden. De eer viel ook het echtpaar Van Weerdenburg uit Badhoevedorp ten deel. De onderscheiding was aangevraagd door hun dochter. Hoe heeft zij het aanvragen van de onderscheidingen ervaren? Kan ze het toekomstige aanvragers aanraden? Een gesprek met Elly de Zwart.

Verrassing

Het was een volkomen verrassing voor Johan en Corrie van Weerdenburg. Elly de Zwart: “Zij wisten allebei niet dat dit hen te wachten stond op 24 april. De burgemeester belde het 06-nummer van mijn moeder volgens afspraak tussen 09.15 en 09.30 uur. Mijn ouders drinken op vrijdag om die tijd altijd koffie bij mijn broer op de zaak. Dit keer was ik er ook bij in de caravan-showroom.” Nadat burgemeester Marianne Schuurmans mevrouw Van Weerdenburg had verteld dat zij was onderscheiden, kreeg zij de heer Van Weerdenburg aan de telefoon. Hij kreeg dezelfde boodschap. 

De heer en mevrouw Van Weerdenburg na het telefoontje van de burgemeester

Mevrouw en meneer Van Weerdenburg met hun dochter Elly de Zwart na het telefoontje van de burgemeester. Foto: familie Van Weerdenburg

Idee

“Eigenlijk heb ik het niet zelf bedacht om een Koninklijke Onderscheiding aan te vragen voor mijn ouders. Ik ben ermee opgegroeid, voor mij is het normaal dat ze overal en altijd van alles deden. Natuurlijk zag ik wel dat het veel was en lang. Wat mooi was dat van verschillende kanten die niets met elkaar te maken hadden mensen zeiden: ‘Elly jouw ouders verdienen een lintje’. Aanvankelijk ging dat langs mij heen. Ik zag het natuurlijk wel als compliment. Toen zei mevrouw Struben, van Jeugdcircus Acrobatico; ’15 juli is de sluiting voor het aanvragen van Koninklijke Onderscheidingen. Ga je het nog doen?’. En dat zette mij aan het denken.” 

Niemand anders

“Niemand anders zou het doen. Het vrijwilligerswerk wat mijn ouders doen is een palet aan dingen. En dat doen ze allemaal al heel lang. Het is niet één grote klus of voor één vereniging. Daarom zal niemand het aanvragen. Dus dan moet ik het zelf doen. Toen viel het kwartje en was het wel meteen heel duidelijk: ik doe het, maar dan moet het voor allebei. Ik zou het als dochter niet gepast vinden als het maar voor één van de twee zou zijn. Ze hebben eenzelfde oeuvre wat betreft intensiteit van het werk. En toen had ik nog twee weken de tijd…” Elly de Zwart somt op wat haar ouders allemaal gedaan hebben: “Mijn moeder was jaren actief als vrijwilliger bij KWF, de Zonnebloem, AVL, de Sint Pancratiuskerk en Jeugdcircus Acrobatico. Mijn vader was scheidsrechter bij RKSV Pancratius, bestuurslid van de Dorpsraad Sloten, actief bij LTB afdeling Sloten, de Ouderraad LTS Dominicus Savio, Kerkdienst AVL-ziekenhuis en het Kerkbestuur Sint Pancratiuskerk in Sloten. Ook was hij jaren bloeddonor. 

Intensieve hobby van twee weken

Elly de Zwart: “Alles kwam samen. Ik heb de knoop doorgehakt en contact opgenomen met de gemeente Haarlemmermeer. Dat is op alle fronten echt fantastisch gegaan. Ik werd gehoord, kreeg antwoord op mijn vragen, er werd gekeken of alles kon. Voor mij persoonlijk viel het niet altijd mee. Ik heb wel moeten nadenken: ‘Hoe zat het nou precies’. Zij doen al 40 jaar vrijwilligerswerk. In het begin was ik een kind. Ik moest zo’n acht contactpersonen benaderen, deels bekenden, deel onbekend. Ik heb zelfs een keer bij een woonboot aangebeld met het idee: ‘Moet ik hier zijn?’. Het was een intensieve hobby erbij naast mijn werk. Het was ongelofelijk leuk: iedereen die ik belde zei direct ‘Natuurlijk steun ik dat, dat verdient je moeder of je vader’. Zoveel medewerking van alle ondersteuners. En prachtige brieven.” 

Gouden lijstje

Voor Elly de Zwart waren die twee weken in de zomer van vorig jaar hele mooie weken. “Ik kreeg zoveel moois te horen over mijn ouders. Normaal hoor je die dingen bij een huwelijksfeest of begrafenis. Ik vond het een enorme verrijking, een geschenk voor mijzelf. Ik heb alles bewaard en op 24 april met een lintje er omheen aan mijn ouders gegeven. Dat is de werkelijke waarde: die woorden en brieven van mensen die echt weten wat mijn ouders gedaan hebben aan vrijwilligerswerk. Het lintje en het telefoontje van de burgemeester is het gouden lijstje eromheen.”

Heldere procedure

De procedure is helder, volgens Elly. “Bij het invullen van de formulieren moet je bepaalde zaken heel concreet invullen. Bijvoorbeeld hoeveel uur per week mijn ouders besteden aan hun vrijwilligerswerk. Omdat zij veel verschillende dingen gedaan hebben over een hele lange periode was dat wel een lastige klus om uit te zoeken. Ik heb instanties geschreven en gebeld. Gelukkig kreeg ik alle ondersteuning. Wat mij betreft zit het goed in elkaar. Het is een inspanning maar je krijgt er veel voor terug. In een relatief korte periode van twee weken heb ik er veel tijd aan besteed. Het was een soort snelkookpannetje.” 

Jammer van de crisis?

De uitreiking is anders dan andere jaren. Is dat jammer? “Aan de ene kant wel. Aan de andere kant niet. We waren in de zaak van mijn oudste broer. Gelijk na het telefoontje van de burgemeester kwamen mijn man en de kinderen en de familie van mijn broer. We waren met z’n tienen, dat kon prima deze de grote showroom. Mijn ouders waren helemaal beduusd. We hadden taart en bloemen. Ik heb toen de brieven voorgelezen die ik als voordrager heb ingediend. Het was enorm intiem en heel bijzonder. Er kwam een prachtig boeket van mijn jongste broer en zijn gezin uit Zeist die er niet bij konden zijn. Daarna kwam het ene boeket na het andere, het ene telefoontje na het andere en ook lang daarna nog heel veel kaartjes. Mijn ouders hebben de filmpjes gezien en dus ook de burgemeester die hen opbelt. De burgemeester heeft het heel erg goed gedaan. Wij zijn heel tevreden en blij.” 

Trots

“Ik heb eerder een onderscheiding aangevraagd voor Ike Struben, de directeur van het circus. Zij zei: ‘Je weet niet hoe goed mij dat heeft gedaan dat ik toen een lintje heb gekregen voor al die jaren vrijwilligerswerk’. Dat was de spiegel die ik nodig had. Ik heb het aan haar te danken dat ik dit gedaan heb. Mijn ouders hebben gevoeld hoe trots ik op ze ben. Dit heeft mij persoonlijk dus ook heel veel gebracht.”

Aanvragen

Een Koninklijke Onderscheiding aanvragen voor de volgende algemene gelegenheid in 2021 kan tot 1 juli 2020. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Haarlemmermeer.
 

Gepubliceerd op: 
14 mei 2020