‘Na veertig jaar kon ik mijn kindje inschrijven’

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
donderdag 07-02-2019
“Het was een emotioneel moment”, zegt Thilde Bloemendaal uit Hoofddorp. Samen met haar man André heeft zij op maandag 4 februari haar stil geboren dochter Famke laten inschrijven bij de gemeente. Dat was de eerste dag waarop dit mogelijk was. Door een wetswijziging kunnen sinds deze week kinderen die levenloos ter wereld zijn gekomen, worden geregistreerd.

“In gedachten was Famke altijd bij ons, maar nu bestaat zij ook officieel op papier”, vertelt Thilde Bloemendaal. Het betekent veel voor haar. “We zijn nu compleet: een gezin met drie kinderen.”

'Mijn man heeft haar nog vastgehouden’

In 1979 was Thilde zwanger van haar tweede kindje. Ze vertelt: “Na zes maanden zwangerschap ging het mis. Ik kreeg buikpijn en moest naar het ziekenhuis. Daar bleek dat de placenta had losgelaten.” Haar dochtertje kwam levenloos ter wereld. “Mijn man heeft haar nog vastgehouden. Ik heb haar alleen op een tafel zien liggen, daarna werd ze weggehaald. Zo ging dat vroeger. We hebben haar niet eens kunnen begraven.”

Thilde Bloemendaal en haar man zitten samen op de bank bij hun thuis

Thilde Bloemendal en haar man André. Foto: Jur Engelchor
 

Petitie meer dan 80.000 keer ondertekend

Tot nu toe was het niet mogelijk om stil geboren kinderen te laten opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat dat nu wel kan, is vooral te danken aan een petitie van een moeder, Natasja Geyteman, die 11,5 jaar geleden haar dochtertje verloor. Die petitie is meer dan 80.000 keer ondertekend. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer was het er unaniem over eens dat de wet moest worden veranderd. Dat is nu gebeurd.

Gynaecoloog opgespoord

Zodra Thilde hoorde dat de mogelijkheid eraan kwam om een stil geboren kind te laten registreren, wist ze dat ze dit wilde. “Ik moest alleen wel een bewijs van de geboorte hebben. Via Google heb ik mijn gynaecoloog van veertig jaar geleden opgespoord. Die is natuurlijk allang met pensioen, maar hij wist zich mij nog goed te herinneren.” Vorige week hebben Thilde en André hun dochter aangegeven bij de burgerlijke stand in haar geboorteplaats Heemstede. En maandag 4 februari konden ze haar, na veertig jaar, laten registreren in de Basisregistratie Personen. 

Veel positieve reacties

Een televisieploeg van RTL Nieuws ging met Thilde en André mee naar het raadhuis in Hoofddorp. Het item werd ’s avonds uitgezonden. “Ze hebben er echt iets moois van gemaakt. We hebben heel veel positieve reacties gehad, zelfs een vriendin van mij op Curaçao had het gezien. Al die belangstelling heeft ons goed gedaan. Ik ben 69, mijn man is 70. We zijn heel blij dat we nog mogen meemaken dat onze dochter nu officieel is erkend.”