My Generation: ontmoetingen buiten de comfortzone

Deel deze pagina
‘Wat zou jij willen doen als je 65-plus bent?’ Die vraag stelden Roos de Vries van Pier K, Onno Blom van poppodium Duycker en Misha de Jong, programmacoördinator bij Amstelring elkaar. Het resultaat is My Generation. “We wilden een nieuw aanbod voor senioren. De flowerpower-generatie zoekt iets anders dan bingo. Deze generatie gaat naar concerten en theater. Als ze minder mobiel worden, moeten wij wat bieden, anders kunnen zij terechtkomen in de groep eenzame ouderen. We moesten aan de slag met een meer divers aanbod en een andere locatie: het poppodium. Omdat het Duyckercafé tot 17.00 uur dicht is, konden wij daar terecht. In het begin organiseerden we een keer in de maand een activiteit. Dat is nu een wekelijkse inloop.”

Iets anders 

Misha de Jong:

Amstelring organiseert veel activiteiten voor senioren in buurthuizen. Wij hebben ontdekt dat er een groep senioren is, die op zoek was naar iets anders. Wat wij zelf zouden willen als we die leeftijd hebben: lekker met een drankje muziek luisteren en cultuur snuiven. Zo zijn we begonnen. Sinds 2019 vindt nu iedere donderdagmiddag in samenwerking met poppodium Duycker en Pier K My Generation plaats, een inloopmiddag voor senioren in het Cultuurgebouw in Hoofddorp.  

De mannen van de band Back on stage in een oefenruimte bij poppodium Duycker

De mannen van de band Back on Stage in een oefenstudio van Duycker. Foto: Amstelring.

Uit de comfort zone

Misha de Jong: “Het gaat om cultuursnuiven. We proberen steeds iets te bieden wat buiten de comfortzone van de senioren ligt, zoals hiphop. Daar luisteren zij niet zo snel naar. We projecteerden de teksten op een groot beeld. De ontmoeting was fantastisch. Er kwamen reacties als: ‘ik blijf het rotmuziek vinden, waar ik de tekst niet van versta. Maar als ik de tekst meelees, vind ik het een prachtig gedicht’. Dat zijn waardevolle ontmoetingen.” 

Van bierproeverij tot koor 

Het aanbod is heel breed. Misha: “We hebben een bierproeverij gehad, workshops, een bijeenkomst over graffiti en alle muziekgenres komen aan bod, maar we organiseren ook een middag over valpreventie. Vaste prik, een keer per maand, is de Clip Club. Casper van der Waals draait muziek uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. We doen er een quiz bij. Hoofdprijs: twee kaneelstokken. Verzoeknummers zijn mogelijk, dan vragen we: ‘waarom dit nummer’, dan heb je weer het gesprek. Het gaat over herinneringen aan een vakantieliefde of iets van thuis. Een oudere dame vroeg het nummer I want to break free van Queen aan. Op de vraag waarom antwoordde ze blozend: ‘dat kan ik hier niet vertellen’. Het rockkoor My Generation is hieruit voortgekomen en na een oproep zijn er drie bands ontstaan. Een van de bands heet ‘No Bingo’. Dan is de cirkel weer rond.” 

Twee zangers van senioren popkoor My Generation tijdens een optreden in Duycker

Twee leden van senioren popkoor My Generation tijdens een optreden in Duycker. Foto: poppodium Duycker.

Online en live

Bezoekers hebben de keuze: live naar Duycker komen of online de middag volgen.

Live zijn ongeveer tien tot vijftien mensen aanwezig. Voor corona waren dat er 40. Online doen zo’n acht tot vijftien mensen mee. We zijn onlangs weer met de live bijeenkomsten weer gestart, natuurlijk volgens de RIVM-maatregelen. In de grote zaal in Duycker kunnen we de anderhalve meter garanderen. Tussen de bezoekers in de zaal staat een groot beeldscherm waar de thuiszitters te zien zijn. Het gaat om de ontmoeting. Je kan praten met de mensen thuis. Dat is voor hen waardevol. Als er een optreden is, gaat de microfoon uit want de thuiszitters gingen meezingen.  

Interactief 

Zowel de inhoud van de middagen als de middagen zelf zijn interactief. Misha de Jong: “De inhoud wordt bepaald in gesprekken met bezoekers. Het idee voor een bierproeverij kwam uit de bezoekers. We werken met een vast team dat bestaat uit de al eerdergenoemde Roos de Vries van Pier K, Onno Blom van Duycker en mijn collega Mara van Limbeek en ikzelf van Amstelring. Als bezoekers wensen hebben, kijken we wat er mogelijk is. Wat bij ons voorop staat: het is open en makkelijk. Geen ge-u, maar je en jij, veel humor en geen betutteling. We helpen elkaar. Als er meer hulp nodig is, dan bieden we dat.” 

Doorgaan 

Het is de bedoeling dat deze donderdagmiddagen doorgaan, ook online. Misha: “Vooral voor mensen die niet naar het cultuurgebouw kunnen komen, is de online mogelijkheid belangrijk. We benaderen verpleeghuizen en dagbestedingen. Daar kunnen ze meekijken via een groot scherm. Dat is wel spannend, want: hoe meer online, hoe minder interactief. Maar de apparatuur is er, dus we willen zeker online verder gaan.” 

Leukste optreden 

Wat het leukste optreden was? Daar moet Misha over nadenken.

Een van de leukste was dan toch het optreden van de hiphoppers. Een hele mooie ontmoeting tussen jong en oud. Een van de hiphoppers vertelde dat hij ging hiphoppen om zijn woede te kanaliseren. Zijn optreden stond bol van de straattaal. Een bezoeker vond dat hij eigenlijk die straattaal moet leren, om de maatschappij van nu te snappen. Die draaide het om. Dat zijn hele mooie gesprekken.

Gepubliceerd op: 
22 jun 2021