Monumenten in het zonnetje

Publicatiedatum:
vrijdag 11-08-2017
“Monumenten zijn waardevolle overblijfselen uit een vervlogen tijd. Zij herinneren ons aan de verschillende etappes van onze ontstaansgeschiedenis”, zegt Jan Willem de Wijn, lid van de Erfgoedcommissie Haarlemmermeer. Deze commissie heeft de drie monumenten geselecteerd waaruit inwoners het Monument van het Jaar kiezen. Stemmen kan nog tot 31 augustus.

Het gebouw in Haarlemmermeer waar hij een bijzondere band mee heeft, is opmerkelijk genoeg géén monument. Jan Willem de Wijn:

"De oude toren op Schiphol-Oost dateert uit 1949. Hij is  de loop van de tijd behoorlijk aangepast en zelfs verplaatst, maar het is het enige gebouw op publiek terrein dat nog over is van het oude Schiphol. Dat vind ik waardevol."

Luchtvaarthistorie

De Wijn is historicus, lid van Meerhistorie en zit sinds 2016 in de erfgoedcommissie. In zijn werkzame leven was hij hoofd in- en externe betrekkingen van Schiphol en commercieel directeur van de Aviodrome. Niet verwonderlijk dus dat hij warme belangstelling heeft voor de luchtvaarthistorie. Hij publiceerde verschillende boeken over de geschiedenis van Nederlandse vliegvelden.

Hangar

Dat er op Schiphol weinig historisch erfgoed valt te bewonderen is logisch, zegt De Wijn.

"De luchthaven blijft altijd in beweging. Zoals architect Jan Benthem, die al vele jaren bij de luchthaven is betrokken, zegt: 'Schiphol is nooit af, maar altijd klaar'. De ontwikkelingen daar gaan heel snel. Waar ik heel enthousiast over ben, is het busstation op Schiphol-Noord, gemaakt van een oude Engelse hangar uit de Tweede Wereldoorlog. Een prachtig staaltje hergebruik."

Verkiezing Monument van het Jaar

De verkiezing van het Monument van het Jaar, nu voor de derde keer georganiseerd, vindt De Wijn een mooie manier om delen van de geschiedenis onder de aandacht te brengen.

"Wij zetten drie bijzondere monumenten in het zonnetje en Haarlemmermeerders kunnen zelf kiezen wat zij hét Monument van het Jaar vinden."

Jan Willem de Wijn voor het Oude Raadhuis.

Boeren, burgers en buitenlui

De verkiezing sluit aan bij het thema van de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is dat ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Van oudsher was dat de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

Genomineerd

De drie genomineerde monumenten zijn het Oude Raadhuis, boerderij De Stad Zaandam aan de IJweg en het café annex woonhuis op de kruising Hoofdweg/Bennebroekerweg, alle drie in Hoofddorp.

"In het Oude Raadhuis kwamen de burgers, boeren en buitenlui vroeger voor hun bestuurlijke zaken en nu voor cultuur. Het gebouw bestaat deze maand bovendien precies 150 jaar. Het woonhuis met café aan de Bennebroekervaart is de plaats waar de gemeenteraadsleden in de beginjaren van de polder voor en na de vergadering bijeen kwamen. En boerderij De Stad Zaandam was een van de eerste boerderijen in de polder. Het is een mooi en rijk gebouw dat werd neergezet door een stadse burger die er zijn neef liet boeren."

Stemmen kan nog tot 31 augustus via www.haarlemmermeergemeente.nl/monument-van-het-jaar-2017/formulier. Bekendmaking van de winnaar is op zaterdag 9 september, het weekend van Open Monumentendag, in het Cruquius Museum, aanvang 13.00 uur.

Erfgoedcommissie

In de gemeente Haarlemmermeer adviseert de erfgoedcommissie over alles wat direct of indirect met het erfgoedzorg en erfgoedbeleid te maken heeft. In de praktijk buigt de erfgoedcommissie zich over het verlenen van vergunningen voor wijziging of sloop van panden, over plaatsing van panden op de monumentenlijst en over restauratiesubsidies. De erfgoedcommissie vergadert één keer in de zes weken. Deze vergaderingen zijn openbaar. De commissie bestaat uit vijf leden, die elk een andere achtergrond hebben, zoals kunsthistorie, architectuur, geschiedenis, luchtvaartzaken, waterstaat en bouwkunde.