Mogen wij jou voorstellen aan Ida?

Publicatiedatum:
woensdag 13-06-2018
Even voorstellen: Ida, vernoemd naar een voormalige hoeve. Afmetingen: zo’n 23 meter hoog en zo’n 40 meter breed. Materiaal: roestvrij staal, mat gepolijst. Maker en bedenker: Tom Claassen, bekend van Het Mannetje op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp. Adres: PARK21, tussen Rijnlanderweg en de spoorbaan, nabij het geplande festivalterrein. Kosten: 750.000 euro. Verwacht: op zijn vroegst over drie jaar neemt Ida haar/zijn plek in.

De betrokken wethouders Derk Reneman (Cultuur), Tom Horn (PARK21) en John Nederstigt (PARK21) zijn eensgezind zeer enthousiast over het kunstwerk met een hoog iconisch gehalte. Derk Reneman zegt:

“Het ontroert me.”

Maar wat de creatie moet voorstellen, dáárover lopen de gedachten uiteen. Derk Reneman ziet er een niet glanzende versie van Terminator 2 in. John Nederstigt een uitgelopen aardappel.
Je kunt er ook een reusachtige spin in zien of een monster dat op de bodem heeft geleefd voordat Haarlemmermeer werd droog gelegd, fantaseren ze. Jurassic PARK21? Derk Reneman weet één ding zeker: Ida is spraakmakend, zeg maar controversieel. Bewondering én hoon zullen het kunstwerk ten deel vallen, voorspelt hij. Het verwijt dat Ida vooral weggegooid geld is, zal veelvuldig en langdurig klinken. Maar de drie zijn van plan een gesloten front te vormen. Cultuurwethouder Reneman zegt:

“Kunst verdient bescherming tegen hoon.”

Hij citeert Lucebert:

“Kunst is weerloos.”

Een artist impression van Ida.

Ida is coming

De gemeenteraad heeft inmiddels ook al kennis gemaakt met Ida. Wethouder Tom Horn zegt:

“Toen ik zo eens in de rondte keek”, zag ik dat de meningen verdeeld waren."

Wethouder Derk Reneman vult aan:

"Laat ik het zo zeggen, ik ben blij dat dit project een collegebevoegdheid is. “Ida is coming”.

Kunst en politiek

Derk Reneman benadrukt dat de politiek zich niet met kunst moet bemoeien. Daarom is voor het kunstwerk in PARK21 een externe onafhankelijke kunstcommissie ingesteld. En deze deskundigen hebben unaniem en enthousiast, zo schrijft het college van burgemeester en wethouder aan de gemeenteraad, ingestemd met het ontwerp. Ook zijn ze zeer te spreken over de locatie. De conclusie is dat IDA volledig op zijn/haar plek is in PARK21, het recreatiegebied in ontwikkeling tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp.
Nog een citaat uit die brief:

“Het gaat om een abstract beeld, dynamisch, landschappelijk, met een eigen identiteit en karakter. Het beeld houdt het midden tussen een dier dat uit het water op het land is gekropen en een futuristisch bouwwerk en is van een passende grootte bij de schaal van de omgeving”.

Lef

Het beeld wordt betaald uit een geldpot voor kunstwerken in de openbare ruimte en past in het cultuurbeleid dat erop is gericht kunstprojecten met grote ruimtelijke opgaven (zoals PARK21) te verbinden. Wethouder Derk Reneman maakt duidelijk dat grote kunstprojecten zoals Ida en het Windzwaard in Floriande waarde toevoegen aan Haarlemmermeerse beeldende kunst, architectuur, erfgoed, ruimtelijke ontwikkeling, citymarketing, recreatie, toerisme en onderwijs en aan de promotie van de gemeente buiten de gemeentegrenzen. Derk Reneman:

“Ida hoort bij de Haarlemmermeerse gemeenschap die wordt gekenmerkt door lef. Als je er langs rijdt met de trein of overheen vliegt, zie je een waanzinnig ding. De boodschap is: wat een lef!”